Instagram gaat foto’s van gebruikers doorverkopen

Het sociale netwerk Instagram, waar gebruikers foto’s kunnen uploaden en bewerken met behulp van eenvoudige filters, voert enkele wijzigingen door in zijn gebruikersvoorwaarden. Eén van die regels zorgt ervoor dat Instagram foto’s die gebruikers hebben geüpload, mag doorverkopen voor commerciële doeleinden.

Concreet wil dit zeggen dat Instagram de foto’s die jij als gebruiker hebt geüpload mag doorverkopen aan bedrijven en reclamemakers. Zij mogen jouw foto’s dan gebruiken voor commerciële doeleinden, zoals reclamefilmpjes of brochures.

Stel bijvoorbeeld dat je dit weekend bent gaan eten in een restaurant, en je hebt daar een foto genomen van een gerecht of dessert, en geüpload op Instagram, dan zou het restaurant die foto kunnen gebruiken in haar volgende brochure. Op die manier zou je foto of je beeltenis kunnen opduiken in reclamefilmpjes of brochures. Hoewel je nog steeds de rechten hebt op jouw eigen foto, verdien je zelf geen cent aan de verkoop. Instagram moet je volgens de nieuwe regels zelfs niet op de hoogte brengen van de verkoop van jouw foto.

Eerste wijziging sinds overname Facebook

Zoals bekend werd Instagram begin dit jaar overgenomen door Facebook voor het ronde bedrag van 1 miljard dollar. Deze wijziging in de gebruiksvoorwaarden is de eerste die Instagram doorvoert sinds het werd overgenomen door Facebook.

Of Instagram-eigenaar Facebook effectief van plan is om munt te slaan uit het beeldmateriaal van haar gebruikers is echter niet meteen duidelijk. De wijziging in de gebruiksvoorwaarden vermeldt niet expliciet dat het om verkoop aan derden gaat. De tekst zelf is volgens juridische experts voor interpretatie vatbaar.

Reactie van gebruikers

Veel Instagram hebben zich ondertussen al negatief uitgelaten over de nieuwe regels, en stellen zich luidop vragen over eventuele schending van de privacy. Het is niet ondenkbaar dat vele gebruikers hun account op het sociale netwerk zullen stopzetten. Het is immers de enige manier om aan de nieuwe regels te ontsnappen.

De nieuwe regels zullen van kracht zijn op 16 januari. De regels zijn enkel van toepassing op foto’s die na deze datum zijn toegevoegd. Wil je zelf de gebruiksvoorwaarden van Instagram nalezen, dan kan je die hier vinden. Bekijk zeker het hoofdstuk over “Rights”.

Executive Summary

Wijziging van gebruiksvoorwaarden Instagram
Instagram wijzigt zijn gebruiksvoorwaarden, waarmee het foto’s van gebruikers van doorverkopen voor commerciële doeleinden.

1 Comment

  1. DeonCBitar

    3 months ago

    Howdy! I was able to have sworn I’ve been to this website before but after
    reading through a number of the post I realized it’s a novice to me.

    Anyways, I’m definitely happy I came across it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *