Forse winstdaling voor Facebook, meer inkomsten uit mobiele advertenties

Gisteren heeft Facebook haar kwartaalcijfers voor het laatste kwartaal van 2012 bekendgemaakt. De kwartaalcijfers tonen niet alleen aan hoe Facebook gepresteerd heeft, maar waar ook de klemtoon ligt voor de toekomst.

Opvallend is dat de winst van Facebook slechts 64 miljoen dollar bedroeg, en dat is maar liefst 80% minder dan in dezelfde periode in 2011, toen 302 miljoen dollar winst werd behaald. De nettowinst werd wel flink aangetast door exclusief eenmalige posten. Zo investeerde Facebook fors in nieuwe diensten, zoals nieuwe apps en een advertentieplatform. Zonder deze kosten bedraagt de nettowinst 426 miljoen dollar, of een stijging van 18% in vergelijking met het jaar voordien.

De omzet nam wel fors toe. Facebook behaalde in het laatste kwartaal van 2012 een omzet van 1,59 miljard dollar, een stijging van 40%.

Meer inkomsten uit mobile

Ook de omschakeling die Facebook maakt richting mobiele advertenties springt in het oog. In Q4 waren de inkomsten uit mobiele advertenties goed voor 23% van de totale omzet, terwijl dat in Q3 nog maar 14% was. De stijging van het aandeel inkomsten uit mobiele advertenties is opvallend, maar logisch. Volgens topman Mark Zuckerberg is Facebook een bedrijf dat zich volledig moet focussen op mobile. Mobiel internet is de toekomst, en gebruikers maken steeds meer gebruik van Facebook via mobiele apparaten.

Ondanks de forse stijging van de inkomsten uit mobiele advertenties, bleef dat aandeel toch onder de verwachtingen. Vele analisten hadden het aandeel uit mobiele advertenties graag zien stijgen naar 25%, sommige analisten hoopten zelfs op 27%. Met uiteindelijk 23% bleef Facebook enigszins onder de verwachtingen van de analisten.

Aandeel daalt

Nabeurs ging het aandeel van Facebook alvast een kleine 4% lager. Beleggers zouden nu graag bevestiging zien dat Facebook wel degelijk een volwaardig mobiel bedrijf is geworden.

Executive Summary

Kwartaalcijfers Facebook
Facebook maakte een forse winstdaling bekend, maar noteerde ook een stijging van de inkomsten uit mobiele advertenties.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *