Facebook Phone: de gsm heruitgevonden!

Facebook_PhoneDe jeugd is steeds in verbinding met elkaar en ze lijken wel vergroeid met hun gsm of smartphone. Hoe kan het ook anders met sociale netwerken als Facebook en Twitter die smeken om hun aandacht. Die eerste speelt daar nu dan ook handig op in en ontwikkelt samen met INQ Mobile de eerste ‘Facebook phone’. Er zijn twee verschillende toestellen: de INQ Cloud Touch en de INQ Cloud Q met een klavier.

Dat het niet zomaar een smartphone zal worden, kan je bedrijven als Facebook en INQ wel verwachten. Het toestel is gericht op jongeren van 18 tot 28 jaar oud  die veel tijd spenderen aan sociaal netwerken. Deze smartphone doet je denken dat communicatie Facebook is en Facebook communicatie is. Zo wordt ‘contacten’ omgedoopt tot ‘friends list’ en ligt de nadruk eerder op online chatten en Facebook messages dan op sms’en en bellen.

Op het thuisscherm staan vier Facebook features waardoor gebruikers de mogelijkheid hebben om met één aanraking toegang te krijgen tot de Facebook Wall, Facebook notificaties, Facebook Places en Facebook vrienden. Op die manier kan men snel reageren op iemand anders z’n berichten, foto’s en video’s opladen, z’n locatie meedelen, enzovoort. Bovendien is ook de nieuws feed verwerkt op het thuisscherm en is Facebook Events volledig geïntegreerd met Google Calendar.

Deze toestellen zullen toch voor een kleine ‘revolutie’ zorgen op de gsm-markt. Voorheen waren features van sociale netwerken eigenlijk extra mogelijkheden van een gsm of smartphone maar nu zijn ze de belangrijkste eigenschappen van het toestel geworden. Door de vele features betekent dit ook dat we continu verbonden zijn en dus ook bereikbaar zijn voor online advertenties. Het mooie is dat het toestel ook over Google Maps en Facebook Places beschikt waardoor adverteerders dus kunnen weten waar jij je bevindt. Het toestel speelt dus mooi in op de trend van local buying en zelfs group buying want je bent maar enkele aanrakingen verwijderd van het ingaan op een aanbod van bijvoorbeeld Groupon.

Deze toestellen duwen ons dus meer in de richting van het online chatten en (Facebook) messages op sociale netwerken in plaats van sms’en en bellen. Je zou wel kunnen stellen dat wanneer iedereen zo’n toestel heeft, er een stuk minder gebeld en gesms’t zal worden. En ook het vervangen van de agenda met een integratie van Facebook Events en Google Calendar is vernieuwend. Indien die kalenders ook publiek gemaakt kunnen worden, zijn ze een extra mogelijkheid  voor adverteerders om jongeren met relevante marketing acties aan te spreken.

Facebook en INQ hebben volgens ons de trend gezet voor andere fabrikanten om toestellen met een sterke sociale netwerkintegratie op de markt te brengen. De vraag ernaar zal naar alle waarschijnlijkheid beginnen te stijgen. Misschien kan Nokia nu wél een antwoord vinden op de iPhone?

2 Comments
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *