Facebook lists: beter of slechter dan circles?

Circles vormen de basis van Google’s sociale netwerk. Je kan berichten delen met de vrienden die er echt belang aan hebben in plaats van ieder bericht te delen met iedereen op je vriendenlijst … en de vrienden van je vrienden. Nu komt Facebook echter met antwoord op de circles: de smart lists.

Je kan al langer lijsten maken van je vrienden op Facebook, maar het systeem is niet echt opvallend en is op dit moment nog allesbehalve efficiënt. Hier wil het netwerk iets aan veranderen en de eerste stap zijn de smart lists. De lijsten worden automatisch aangemaakt en de thema’s zijn opvallende elementen zoals school, collega’s, familie en stadsgenoten.

Facebook lists

Lijst met echte vrienden

Een tweede stap om Facebook te verbeteren is een lijst met je echte vrienden en kennissen, de Facebook vrienden waar je echt meer van wilt horen dus. Je krijgt de mogelijkheid je nieuwsoverzicht te filteren met enkel foto’s en berichten van mensen op lijsten. Zo bepaal je zelf wie belangrijk is in je online leven, in plaats van Facebook’s Edgerank. In tegenstelling tot de smart lists, moet je deze lijsten zelf samenstellen. Een algoritme is niet echt in staat om te bepalen wie jij belangrijk vindt.

Delen met lijsten

Wil je niet al je berichten en foto’s delen met iedereen? Er komen meer mogelijkheden aan om de Facebook lijsten echt te gebruiken. Zo kan je berichten delen met de lijsten van je keuze … of juist niet delen met bepaalde lijsten. Wil je niet dat je baas je berichten leest? Zet hem dan in een lijst met beperkte toegang. Op deze manier moet je hem niet unfrienden en kan hij toch niet lezen hoeveel je post tijdens de werkuren of de beschamende foto’s zien van verleden weekend.

Aan de andere kant kan je ook berichten delen met alleen je echte vrienden zonder je zorgen te hoeven maken wie het allemaal kan lezen. De beschamende foto’s worden dan ineens een leuke herinnering aan een avond uit. Je kan zowat alle informatie op je Facebook-profiel filteren voor bepaalde groepen, zo moet je je minder zorgen maken over wie je vrienden en de vrienden van je vrienden zijn.

Waarom is dit een goede update?

  • Het aanmaken van lijsten wordt veel makkelijker. Je moet niet meer handmatig al je lijsten beheren, een probleem dat Google+ heeft met zijn circles wanneer je een grote hoeveelheid vrienden hebt.
  • Je kan nu ook op Facebook makkelijk kiezen met wie je wilt delen. Hierdoor kan je meer delen en toch ‘spam’ vermijden. Je moet je niet meer schuldig voelen een artikel over SEO te delen met iedereen, als je weet dat enkel tien van je vrienden interesse hebben.

Deze Facebook update kan je binnen enkele weken verwachten. Denken jullie dat Facebook lists voldoende zijn om tegen Google circles op te kunnen?

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *