Facebook lekt gegevens van 6 miljoen persoonlijke accounts

In een blogbericht maakt Facebook bekend dat het beveiligingslek, dat een jaar lang contactinformatie uit schaduwprofielen publiek maakte, gedicht is. Er werden gegevens van 6 miljoen gebruiker per ongeluk meegestuurd met downloadbare gebruikersinformatie. Facebook wijdt het lek aan een technische fout in het archief waar het bedrijf de informatie van de 1.1 miljard gebruikers wereldwijd bewaart.

Fout in beveiligingssysteem Facebook

De fout in het beveiligingssysteem van Facebook kwam aan het licht door het White Hat-programma, waarin externe beveiligingsexperts naar fouten in de beveiliging zoeken. Facebookgebruikers die een archief van het eigen account downloadden met DYI, kregen e-mailadressen en telefoonnummers van andere gebruikers te zien, terwijl die nooit publiek beschikbaar waren. Deze informatie is afkomstig uit schaduwprofielen die het sociale netwerk van zijn gebruikers bijhoudt.

Facebook bewaart schaduwprofielen

Deze schaduwprofielen worden aangemaakt wanneer je als (nieuwe) gebruiker een externe contactlijst met Facebook synchroniseert om vriendensuggesties te krijgen. Deze informatie van je contacten wordt opgeslagen op de servers van Facebook in een soort schaduwprofiel. Het nieuws dat Facebook deze schaduwprofielen van haar gebruikers bijhoudt, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. Zeker omdat de gegevens in handen zijn van andere gebruikers.

Persoonlijke gegevens online

Dit lek is bevestigt dat persoonlijke gegevens niet persoonlijk blijven op social media. Alles wat je online plaatst kan op een of andere manier door onbekenden gelezen of gevonden worden. Zo zien bijvoorbeeld medewerkers van de technologiebedrijven je gegevens, de NSA (PRISM), andere veiligheidsdiensten en nu blijkt ook andere gebruikers. Dus denk goed na voor je jouw persoonlijke informatie te grabbel gooit op het internet!

Executive Summary

Facebook dicht het beveiligingslek dat persoonlijke gegevens van gebruikers deelde!
Dat maakte het sociale netwerk bekend in een blogbericht…

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *