Facebook lanceert met Facebook Home nieuwe ‘thuis’ op Android

Het is dus geen Facebook Phone geworden zoals we allemaal dachten. In plaats daarvan presenteerde Facebook CEO Mark Zuckerberg gisteren Facebook Home, een rasechte overval op alles wat Android is. Analisten schreeuwen al jarenlang dat Facebook zichzelf zou verbranden moest het zelf smartphones gaan produceren. Dan maar de bestaande smartphones kapen, moest Mark Zuckerberg gedacht hebben. Wat Facebook gisteren presenteerde wordt door analisten wereldwijd beschouwd als een briljante meesterzet.

Meer dan een app

Facebook Home is geen nieuwe app, maar gaat veel verder dan een app. Het fungeert als een nieuwe interface, waarmee Facebook zich dieper nestelt in de software van de Android smartphones. Het nieuwe systeem bevindt zich als het ware tussen het besturingssyteem en de apps in. Facebook Home biedt de meest kwaliteitsvolle ervaring die je kan hebben op Android, zo zei Mark Zuckerberg gisteren. Het biedt volledige controle over alle communicatie die je uitvoert met je smartphone.

Facebook centraal op je smartphone

Wat moet je als gebruiker vinden van Facebook Home? Wel, ben je een echte Facebook fan, dan zal de gebruikerservaring inderdaad veel aangenamer zijn. Ben je daarentegen niet echt een fan van Facebook, dan mag je je zorgen maken, want Facebook neemt nog meer controle over je communicatie met je smartphone. Alle informatie van Facebook zal centraal komen te staan op je smartphone. Zo zullen bijvoorbeeld foto’s en berichten van vrienden meteen op je startscherm verschijnen.

De Cover Feed staat centraal. De Cover Feed neemt zowel het ontgrendelscherm als het startscherm over. Hier worden de belangrijkste gebeurtenissen op het sociale netwerk vertoond. Hier zullen op termijn ook advertenties vertoond worden, maar nog niet in het begin, zo beloofde Mark Zuckerberg gisteren.

Ook opvallend is de Chat Heads, een nieuwe chat en SMS-functie. De Chat Heads zal onder andere de gezichten tonen van de personen waarmee je een conversatie aan het voeren bent. Er zijn ook notificatiefuncties voorzien.

Google koud gepakt

Facebook Home is vooral slecht nieuws voor Google. Met Facebook Home kan Facebook bijna letterlijk de smartphone overnemen. Zo zal Facebook ook de mobiele advertenties op je smartphone overnemen, en dus ook de inkomsten hieruit. Dat betekent dat Google een deel van zijn advertentie-inkomsten zal moeten afstaan.

Het is niet de eerste keer dat Google dit overkomt. Eerder al verkreeg Samsung meer controle over het Android-besturingssysteem dankzij de eigen S-apps, en ook de Kindle van Amazon heeft een skin die de skin van Android in de schaduw zet.

Beschikbaar vanaf 12 april

Facebook Home is vanaf 12 april beschikbaar in de Verenigde Staten op verschillende Androidtoestellen. Na een paar maanden moet Facebook Home ook op tablets beschikbaar zijn. Wanneer Facebook Home in andere landen beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

Executive Summary

Facebook Home
Facebook lanceert met Facebook Home een nieuwe interface die een aanvulling wordt van het Android besturingssyteem.

1 Comment

  1. Dax

    8 months ago

    Heel nieuw is dit niet echt. Windows Phone is al helemaal geïntegreerd met Facebook buiten het beginscherm dan
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *