22.05.2012 - Social

Facebook IPO | Een zware teleurstelling voor beleggers

De hele wereld keek vol verwachting uit naar de komst van de Facebook aandelen. Vrijdag was het moment eindelijk gekomen en Mark Zuckerberg mocht zelfs officieel NASDAQ. openen De beursintroductie ging echter niet echt vlot, zo werd de start van de handel in Facebook aandelen al een half uur uitgesteld door technische problemen op Wall Street.

Facebook IPO-day - enorme tegenvaller

De koers van de aandelen zelf is echter de grootste teleurstelling. Facebook kon zijn aandelen verkopen voor € 38/aandeel en even steeg de waarde tot € 42. Op de eerste dag eindigde de waarde van de aandelen echter net boven € 38, voor een van de meest geanticipeerde IPO's ooit is dit een zeer slechte vertoning. De enige reden dat de aandelen niet onder de € 38 eindigden de eerste dag is te danken aan grote investeerders die het aandeel kunstmatig hoog hielden op de eerste dag.

Facebook aandelen gaan in het rood

Bij een IPO wordt doorgaans verwacht dat er toch een redelijke marge is tussen de vraagprijs en de koers rond de 10-15% winst zou vroege investeerders moeten motiveren. In het geval van Facebook zijn vroege investeerders dus zeker niet tevreden.

Deze slechte start was helaas echter het begin. Maandag zijn de aandelen zwaar achteruit gegaan. De koers daalde van € 38 naar een dieptepunt van € 33, een daling van wel 13%! Sinds deze crash is het aandeel min of meer stabiel gebleven rond € 34.

Om de koers van de Facebook aandelen te volgen en persberichten te bekijken die de slechte resultaten verklaren kan je altijd terecht op Google Finance.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans