Facebook betaalt geen cent vennootschapsbelasting in 2012

Multinationals en belastingen, het is blijkbaar een goed huwelijk. Nadat eerder al Google en Starbucks in het nieuws kwamen omwille van het feit dat ze nauwelijks of zelfs geen belastingen betalen, is het nu de beurt aan Facebook. Dit weekend raakte immers bekend dat Facebook in 2012 helemaal geen vennootschapsbelasting betaalde in de VS, ondanks een winst van 900 miljoen dollar.

Om dat te kunnen verwezenlijken, heeft Facebook niet eens de illegale toer moeten opgaan. Het bedrijf kon immers profiteren van de fiscale aftrekpost voor aandelenopties. Op die manier slaagde Facebook er zelfs in om geld van de belastingen terug te vorderen. In totaal zou het gaan om zo’n 451 miljoen dollar. Bovendien kan dat bedrag in de komende jaren nog oplopen tot 2 miljard dollar, aangezien Facebook pas vorig jaar naar de beurs is getrokken. Hierdoor heeft Facebook nog de mogelijkheid om de kosten van optieregelingen voor bestuurders van de winst af te trekken.

Facebook is voorlopig de laatste in de rij van grote multinationals die een loopje nemen met de vennootschapsbelasting. Eerder sprongen ook als Boeing, Amazon, Well Fargo, Starbucks en Google creatief om met de vennootschapsbelasting. Vaak maken deze bedrijven gebruik van fiscale vluchtroutes via Nederland.

Veel protest

De Amerikaanse organisatie Citizens For Tax Justice is niet te spreken over het belastingbeleid van de grote multinationals. Veel mensen uit de lagere en middenklasse van de Amerikaanse bevolking betalen veel meer belastingen dan de rijke multinationals. De organisatie vraagt dan ook dat er dringend maatregelen genomen worden door de Amerikaanse Overheid.

Maatregelen van de wetgever

De Amerikaanse wetgever lijkt alvast gehoor te willen geven aan die oproep. Er werd ondertussen al een wet ingediend die het creatieve belastingbeleid van multinationals aan banden moet leggen. De wet moet wel nog goedgekeurd worden door het Amerikaanse congres.

Ook tijdens het tweedaags overleg van de G20 in Moskou het voorbije weekend, ging veel aandacht naar het ontwijken van belastingen bij multinationals. De ministers van Financiën van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland willen dit soort praktijken gezamelijk gaan aanpakken in de toekomst.

Executive Summary

Geen vennootschapsbelasting voor Facebook
Ondanks een winst van bijna een miljard dollar slaagt Facebook er toch in om meer dan 3 milard dollar terug te vorderen van de belastingen.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *