De Facebook Timeline komt er eindelijk aan!

De Facebook Timeline is al een tijdje beschikbaar voor Facebook developers. Sinds gisteren krijgen alle Facebook gebruikers in Nieuw-Zeeland de kans om gebruik te maken van de vernieuwde Facebook interface. In België en Nederland moeten we nog even wachten, maar de update komt er binnenkort ook voor ons aan.  Op de officiële Facebook blog staat te lezen: “We’ll begin by making it available to people in New Zealand and then roll it out more broadly in the near future.”

Wat is de Facebook Timeline?

Facebook heeft een pagina opgezet met een voorbeeld van een Facebook Timeline. Matt Brown krijgt de hoofdrol in dit nieuwe Facebook verhaal. Het eerste wat je ziet bij deze “nieuwe versie van Facebook” is een grote foto. Dit is niet je profielfoto, maar simpelweg een soort spandoek bovenaan de timeline zodat je een persoonlijke touch kan geven aan je Facebook profiel. Facebook noemt dit zelf “de omslag”. Er zijn al tal van originele mogelijkheden getest door de early adopters van Timeline. Een post op Mashable toont 10 leuke ideeën voor de nieuwe Facebook omslag.

 

Onder de omslag komen je verslagen te staan. De foto’s, likes, posts, … die je het meest belangrijk vindt worden hier weergegeven. De term Timeline impliceert al dat dit niet enkel de berichten van de laatste dagen zijn. Eén van de leukste features van de Facebook Timeline is dat je eenvoudig berichten en foto’s van vorige jaren kan bekijken. Natuurlijk bestond Facebook 20 jaar geleden nog niet, daarom kan je foto’s en berichten toevoegen op eerdere data om een volledig beeld van de belangrijke gebeurtenissen in je leven te geven. Je kan vanzelfsprekend ook aanduiden welke gebeurtenissen extra belangrijk zijn voor jouw, waardoor ze een veel opvallendere plaats (en grootte) krijgen in je timeline.

Een laatste groot onderdeel van de nieuwe interface zijn sociale applicaties. Zo kan je Spotify, Netflix, Hulu, … linken aan je Facebook profiel. Je kan dan automatisch laten zien welke muziek en films je leuk vindt. Met onder andere Spotify gaat het nog een stap verder, je Facebook vrienden kunnen via deze sociale applicaties meteen je favoriete muziek beluisteren zonder Facebook te verlaten. Toch kan je je vragen stellen bij enkele van deze applicaties op vlak van privacy. Nike toont bijvoorbeeld je looproute, een dergelijke applicatie vraagt misschien toch enige aandacht voor goede privacy instellingen.

sociale applicatie van Nike+ GPS

Aanmelden voor de Facebook Timeline

Hoewel de Facebook Timeline nog, niet beschikbaar is in België (behalve voor Facebook developers), kan je je al wel aanmelden op de officiële Facebook Timeline pagina. Dit roept de vraag op of de nieuwe interface een keuze is of iedereen gewoon op een dag de nieuwe interface te zien krijgt? Want niet iedereen lijkt tevreden te zijn met deze update, veel posters op onder andere de Facebook blog willen liever bij hun “oude Facebook” blijven.

Kijken jullie uit naar deze Facebook Timeline of verkies je het oude Facebook profiel?

 

 

Executive Summary

Wat? Facebook Timeline: de nieuwe interface voor je Facebook profiel.
En? Sinds vannacht is hij beschikbaar in Nieuw-Zeeland, in België en Nederland kunnen we hem in de nabije toekomst verwachten.
Gevolg? De nieuwe interface maakt de Facebook ervaring een stuk persoonlijker.

6 Comments

 1. Nick

  10 months ago

  Ziet er heel netjes uit. Alleen stel ik me toch wat vragen bij de snelheid waarmee de sociale netwerksites (en dan vooral Facebook) veranderingen en updates doorvoeren. De laatste update van bijvoorbeeld Twitter is in mijn ogen een verbetering. Maar kan Facebook dit ook altijd blijven brengen? Er was bij de vorige aanpassing nog niet zo lang geleden al heel wat commentaar. Verandering is goed maar te snel en te veel willen veranderen niet, me dunkt. Afwachten dus…

 2. René Voordeckers

  10 months ago

  Hey Nick

  Elke verandering roept gemengde gevoelens op. Aan de ene kant is het altijd leuk iets nieuws te proberen, aan de andere kant zie je mogelijkheden en vertrouwde tools verloren gaan.

  Zeker als marketers kijken we vaak argwanend naar dergelijke veranderingen. Op dit moment is de Edgerank bijvoorbeeld alles bepalend voor de manier waarop we met fans omgaan op Facebook, maar enkele aanpassingen van Facebook en al onze moeite is mogelijk voor niets en moeten we vanaf nul en op een andere manier beginnen werken.

  Paid, earned of owned … je stelt je soms de vraag waarin je moet investeren.

  Met vriendelijke groeten
  René Voordeckers

 3. PhiCo

  10 months ago

  Ik kan hem enkel maar aanraden. Ik installeerde de Timeline (via enkele tricks) een paar maand geleden. Vergeleken met huidige( voor mij al oude FB) absoluut een gigantische verbetering inzake overzichtelijkheid, layout, gebruiksgemak. Enkel de te veel newsfeeds zijn nog wat storend (als end-user) maar ook de marketeers vonden hun weg al;) (reclame in newsfeeds, niet hide-able)

  Verandering is goed. Het wordt nog iets “moeilijker” voor marketeers (of andere actieven), maar te meer nog interessanter me dunkt. Laat de creativiteit en leuke 1 to 1 and 1 to many maar komen. Ik kijk er naar uit en gebruik ondertussen met plezier de nieuwe layout.

  Veel plezier binnenkort :)

 4. Keyieva

  10 months ago

  Ik wil graag timeline gebruiken maar als ik naar de site voor timeline ga staat er geen “timeline uitproberen” ofzo. Met mijn vorige account ging het wel gewoon maar er zitten gebreken aan mijn nieuwe account. Ik kan ook niet op mijn eigen profiel kijken , heel raar.

  Ik hoop dat er een oplossing voor komt.

  Keyieva
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *