08.12.2011 - Social

De Facebook Timeline komt er eindelijk aan!

De Facebook Timeline is al een tijdje beschikbaar voor Facebook developers. Sinds gisteren krijgen alle Facebook gebruikers in Nieuw-Zeeland de kans om gebruik te maken van de vernieuwde Facebook interface. In België en Nederland moeten we nog even wachten, maar de update komt er binnenkort ook voor ons aan.  Op de officiële Facebook blog staat te lezen: "We'll begin by making it available to people in New Zealand and then roll it out more broadly in the near future."

Wat is de Facebook Timeline?

Facebook heeft een pagina opgezet met een voorbeeld van een Facebook Timeline. Matt Brown krijgt de hoofdrol in dit nieuwe Facebook verhaal. Het eerste wat je ziet bij deze "nieuwe versie van Facebook" is een grote foto. Dit is niet je profielfoto, maar simpelweg een soort spandoek bovenaan de timeline zodat je een persoonlijke touch kan geven aan je Facebook profiel. Facebook noemt dit zelf "de omslag". Er zijn al tal van originele mogelijkheden getest door de early adopters van Timeline. Een post op Mashable toont 10 leuke ideeën voor de nieuwe Facebook omslag.

 

Onder de omslag komen je verslagen te staan. De foto's, likes, posts, ... die je het meest belangrijk vindt worden hier weergegeven. De term Timeline impliceert al dat dit niet enkel de berichten van de laatste dagen zijn. Eén van de leukste features van de Facebook Timeline is dat je eenvoudig berichten en foto's van vorige jaren kan bekijken. Natuurlijk bestond Facebook 20 jaar geleden nog niet, daarom kan je foto's en berichten toevoegen op eerdere data om een volledig beeld van de belangrijke gebeurtenissen in je leven te geven. Je kan vanzelfsprekend ook aanduiden welke gebeurtenissen extra belangrijk zijn voor jouw, waardoor ze een veel opvallendere plaats (en grootte) krijgen in je timeline.

Een laatste groot onderdeel van de nieuwe interface zijn sociale applicaties. Zo kan je Spotify, Netflix, Hulu, ... linken aan je Facebook profiel. Je kan dan automatisch laten zien welke muziek en films je leuk vindt. Met onder andere Spotify gaat het nog een stap verder, je Facebook vrienden kunnen via deze sociale applicaties meteen je favoriete muziek beluisteren zonder Facebook te verlaten. Toch kan je je vragen stellen bij enkele van deze applicaties op vlak van privacy. Nike toont bijvoorbeeld je looproute, een dergelijke applicatie vraagt misschien toch enige aandacht voor goede privacy instellingen.

Aanmelden voor de Facebook Timeline

Hoewel de Facebook Timeline nog, niet beschikbaar is in België (behalve voor Facebook developers), kan je je al wel aanmelden op de officiële Facebook Timeline pagina. Dit roept de vraag op of de nieuwe interface een keuze is of iedereen gewoon op een dag de nieuwe interface te zien krijgt? Want niet iedereen lijkt tevreden te zijn met deze update, veel posters op onder andere de Facebook blog willen liever bij hun "oude Facebook" blijven.

Kijken jullie uit naar deze Facebook Timeline of verkies je het oude Facebook profiel?

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans