De Facebook-duim verdwijnt! Nieuw design voor share en like

Facebook-duim verdwijntFacebook stopt zijn iconische Share en Like-knoppen in een nieuw jasje. De Facebook-duim, die elke dag meer dan 22 miljard keer wordt bekeken op miljoenen websites, wordt geschrapt en vervangen door een Like-knop mét Facebook-logo.

“Facebook-duim zorgde voor te veel problemen”

Iets ‘leuk vinden’ op Facebook ziet er binnenkort helemaal anders uit. Weg is de Facebook-duim, in de plaats krijg je het Facebook-logo met daarnaast ‘Like’. Een spijtige zaak? Misschien, maar wel een noodzakelijke update, zeggen ze bij Facebook.

“Op grafisch zware websites viel de blauwe duim simpelweg niet genoeg op”, klinkt het. “De oude Like- en Share-knoppen varieerden bovendien in grootte van 18 tot 22 pixels. Webontwikkelaars die het logo wilden integreren in hun website gebruikten vaak de verkeerde grootte, waardoor onze knoppen er belabberd uitkwamen. In het nieuwe design zijn alle knoppen standaard 20×48 pixels, wat de integratie in andere websites ten goede zal komen.”

Facebook zweert bij blauw

In het nieuwe design kiest Facebook resoluut voor blauw als herkenbare kleur. Logisch ook, aangezien dat de dominante kleur is van het Facebook-logo. De keuze van de kleur was trouwens doorslaggevend voor het schrappen van de Facebook-duim. “We hebben blauwe, grijze en zelfs zwarte knoppen geprobeerd. Ons testpubliek verkoos altijd de blauwe knop”, klinkt het bij Facebook. “Die genereerde meer likes dan de andere kleuren! Het probleem met de Facebook-duim is dat je de blauwe mouw niet ziet tegen een blauwe achtergrond. Je kunt de knop zelf wit maken, maar dan zie je de duim niet meer …”

De duim werd dus een probleem en werd zonder pardon geschrapt. Het kostte het ontwikkelaarsteam van Facebook zes (!) maanden om de nieuwe Like- en Shareknoppen te ontwikkelen. Dit is het resultaat:

facebook-duim nieuw design

Wat vind jij van het nieuwe design? Deel je mening hieronder!

Executive Summary

De iconische Facebook-duim verdwijnt!
Het ontwikkelaarsteam had zes maanden nodig om een nieuw design te bedenken.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *