Betere examens dankzij Facebook?

AP Hogeschool Antwerpen nam een enquête af bij 882 studenten. Uit de enquête blijkt dat de helft van de studenten denkt betere examens af te leggen dankzij Facebook. De overgrote meerderheid (om niet te zeggen iedereen) gebruikt Facebook tijdens hun studie. Zowel om informatie uit te wisselen als frustraties te uiten.

Facebookgebruik in cijfers

Maar liefst 48 procent van de bevraagde studenten meent beter te presteren op examens dankzij Facebook. Een tiende hiervan voelt wel lichte dwang om de site te gebruiken en een kleine acht procent ervaart stress door de social mediasite. 63.2 procent vindt het sociale netwerk handig voor de studie en 56.8 procent vindt Facebook makkelijker dan het leerplatform van school.

Facebook tijdens studie

Het gebruik van Facebook door de studenten uit zich vooral in Facebookgroepen. Zo zijn er groepen per klas, per richting, per vak of per groepswerk. In deze groepen wordt informatie over taken en lessen. Buiten de examenperiode is dit vooral praktische informatie, tijdens de examenperiode zijn de berichten eerder inhoudelijk over de leerstof.

Facebook om te ontspannen

Naast informatie uitwisselen gebruiken de studenten Facebook om elkaar te ondersteunen. In een groep uiten ze frustraties, zelfexpressie, humor of om nieuwe mensen te leren kennen. Negen op de tien studenten vindt dan ook dat een leerkracht niet thuis hoort in deze groep. Bovendien is het voor onderwijzers aangeraden om zich niet in de groep studenten te begeven. De meerwaarde van de groep gaat dan verloren.

Facebookgebruik stijgt tijdens examens

Studenten zijn voor school heel intens aanwezig op Facebook. Driekwart van de ondervraagden gebruikt de website dagelijks voor school, één tiende doet dit om het uur. Als de examenperiodes in aantocht zijn stijgt het dagelijks bezoek!

Executive Summary

Studenten denken betere examens af te leggen dankzij Facebook.
Dat blijkt uit een enquête van de AP Hogeschool uit Antwerpen!

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *