TEDx Brussels 2012 | De beste sprekers

TEDx Brussels 2012

TEDx Brussels 2012 mag dan al enkele dagen achter de rug zijn, de verhalen die de sprekers bij hadden zinderen ons nog steeds door het hoofd. Geen enkel TEDx event is hetzelfde. Keer op keer pakken de organisatoren uit met de meest diverse thema’s, dit jaar luidend “BANG: Bits, Atoms, Neurons & Genes”. Dat vertaalt zich in de meest uiteenlopende profielen van sprekers. Ook in deze editie hebben we sprekers van alle uithoeken van het bedrijfsleven en digitale wereld mogen aanhoren. En als we het hebben over diverse thema’s, dan bedoelen we dit in de meest zuivere zin van het woord: van zwevende magneten tot muziekmakende fietsen! TEDx Brussels 2012 had it all! Hier een greep uit wat ons écht is bijgebleven…

TEDx Brussels 2012 Andrew KeenAndrew Keen: “We are becoming data”

We are becoming data ourselves. Andrew Keen was ons reeds bekend van op The Next Web 2012. Andrew Keen is, wat je kan omschrijven als de ‘digitale underdog’. Dit omdat hij steeds een kritische kijk brengt op het hele digitale, online en social gebeuren. Ook deze keer wou Keen ons duidelijk maken dat online en digitaal niet automatisch gelijk staan aan vooruitgang. Volgens hem is er niets sociaal aan ‘social’: wat vroeger privé was, wordt nu publiek omwille van de sociale media en het internet. Daardoor worden privacy, discretie en mysterie slechts een herinnering, in plaats van persoonlijke basisrechten. Het internet weet té veel over ons, en wij moeten het leren vergeten.

Door de obsessie met sociale media en het internet in het algemeen zouden we volgens Keen lijden aan, zoals hij het noemt, ‘digitaal narcisme’. Het digitale medium wordt volgens hem te veel gebruikt om onszelf op te hemelen en beter voor te stellen dan wie we in werkelijkheid zijn.

In de digitale wereld draait alles om informatie. Alle feiten en zaken die tastbaar en ‘echt’ zijn, worden gereduceerd tot bits en cijfertjes. Op die manier worden we voor een groot deel zelf gereduceerd tot  louter digitale informatie die we dan delen om zogezegd een community te worden. Keen ziet dit als een gevaarlijke evolutie, omdat ons leven ‘overgedigitaliseerd’ wordt en naar de online wereld verplaatst wordt. Deze evolutie zal dan volgens hem ook bepalen hoe we over elkaar denken, nl. slechts als data en cijfertjes.

Andrew Keen weet steeds wel een punt te maken. De voordelen van online en de digitalisering moeten inderdaad steeds aan hun counterparts worden gespiegeld. Maar naar onze mening komt hij vaak ook een tikkeltje te radicaal uit de hoek… Keen ziet de goede kanten van internet en sociale media dikwijls over het hoofd.

Xavier Damman: “We are the media”

Xavier Damman, oprichter van Storify, ging dieper in op de manier waarop nieuws gemaakt en gerapporteerd wordt vandaag de dag. Volgens hem is er een sociale revolutie aan de gang, en dit omwille van de verandering in hoe we de wereld zien en ervaren. Deze verandering wordt volgens Damman op gang gebracht door enkele game changers, zoals de doorbraak van sociale media.

Damman is van mening dat sociale media een grote meerwaarde bieden in de rapporteren van nieuws. Daar waar de traditionele nieuwsrapportage een beperkt bereik heeft, strekken de sociale media zich uit over (bijna) de hele wereld. Zo weet de wereld wat moet geweten worden. Damman verwees hierbij naar de Syrische Revolutie en Arabische Lente en hoe sociale media daartoe heeft bijgedragen. In dit kader is Damman van mening dat democratie enkel werkt dankzij de media. En wie zijn de media vandaag? Dat zijn WIJ! “Silence is a powerful enemy of social justice”, heeft Nobelprijswinnaar Amartya Sen ooit gezegd. Een statement dat als een paal boven water staat…

In tegenstelling tot Andrew Keen, heeft sociale media volgens Damman juist wel aandacht voor het individu achter het verhaal. Zo kregen we enkele beelden te zien van mensen die tweetten over de ravage die orkaan Sandy eind oktober aanrichtte in de Verenigde Staten. Daardoor werd het ons duidelijk dat sociale media een emotionele waarde toevoegt aan de rapportage van feiten. En op die manier krijgen we pas echt een idee van de impact van bepaalde gebeurtenissen…

“The best thing about the internet is that everyone has a voice. The worst thing about the internet is that everyone has a voice.” Met deze contradictie probeerde Damman ons duidelijk te maken dat een gezonde portie criticisme aan de dag moet worden gelegd als we ons op social media terrein begeven. Sociale media zijn  krachtig, makkelijk te gebruiken, hebben een groot bereik en zijn voor iedereen. Maar dit brengt met zich mee dat niet alle inhoud even kwalitatief (of waarheidsgetrouw) is… We moeten dus opletten voor de zogenaamde degeneration of data valkuil, waar ook Andrew Keen het over had.

Xavier Damman sloot uiteindelijk af met een symbolische oproep om al onze smart devices in de lucht te steken en te laten oplichten. De BOZAR hal werd op bijna magische wijze omgetoverd tot een zee van smartphone- en tabletschermen. “Stand up and work together to a better democracy. These are your weapons!” klonk het…

TEDx Brussels 2012: Xavier Damman

Executive Summary

TEDx Brussels 2012
Andrew Keen en Xavier Damman over de digitalisering en sociale media.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *