Facebook opent online cadeauwinkel Facebook Gifts

Facebook is begonnen met het lanceren van Facebook Gifts voor een beperkte groep van Amerikaanse gebruikers. Met Facebook Gifts kan je, naast gelukwensen, je vrienden ook een geschenk opsturen, wanneer deze vriend iets te vieren heeft, zoals een verjaardag, een nieuwe job of een geboorte.

Het idee achter Facebook Gifts is eenvoudig, aldus Facebook zelf. Wanneer één van je vrienden verjaart, is het heel natuurlijk gedrag geworden om die vriend te feliciteren via het sociale netwerk. Volgens Facebook zelf is het dus slechts een kleine stap extra om een klein cadeautje te kopen voor deze persoon.

Hoe werkt Facebook Gifts?

De werkwijze van de nieuwe dienst is heel eenvoudig. Net zoals Facebook je nu attent maakt op de komende verjaardag van vrienden, krijg je nu ook de mogelijkheid om deze vriend een cadeau te geven. Nadat je deze optie hebt aangeklikt, zal jouw vriend moeten ingeven waar hij dit cadeau afgeleverd wil hebben. Betaling gebeurt ofwel meteen, ofwel op het moment van de aflevering. Wordt er binnen de twee weken geen afleveradres opgegeven, dan zal het bedrag teruggestort worden. Je hebt bovendien ook de optie om je cadeau anoniem af te leveren.

Facebook werkt in het kader van Facebook Gifts samen met meer dan 100 bedrijven, waaronder Starbucks en Magnolia Bakery. Het gaat voornamelijk om bedrijven te sterk gelinkt zijn aan verjaardagsgerelateerde producten, zoals producten van gebakjes en kinderspullen. Per transactie die wordt uitgevoerd via Facebook Gifts krijgt het sociale netwerk een bepaald percentage, dat verschilt van partner tot partner.

Concurrentie voor Amazon?

Met Facebook Gifts slaat het sociale netwerk dus duidelijk de weg van de e-commerce in. Facebook zelf ontkent echter dat ze met deze nieuwe dienst een concurrent worden van Amazon, aangezien Facebook voornamelijk goedkopere producten aanbiedt.

Hoe dan ook is dit een nieuwe stap van Facebook in haar zoektocht naar een bijkomende inkomstenbron. En het lijkt alvast een mooie poging te zijn van Facebook. Zeker met de vernieuwde Facebook integratie in iOS, zal het voor gebruikers steeds makkelijker worden om verrichtingen uit te voeren via Facebook op hun smartphone. Ook is Facebook natuurlijk steeds op de hoogte van verjaardagen, geboortes of huwelijken van gebruikers, zodat ze hier makkelijk op kunnen inspelen.

De slaagkansen van deze nieuwe dienst hangen ons inziens vooral af van de kwaliteit van de afgeleverde producten, en het vertrouwen van de gebruikers in Facebook. Indien het met deze twee aspecten juist zit, heeft deze dienst een reële kans op slagen.

Executive Summary

Facebook Gifts
Met Facebook Gifts is het mogelijk om via het sociale netwerk echte cadeautjes te kopen voor vrienden die iets te vieren hebben.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *