04.11.2011 - Technology

Onbekend maar niet onbemind! – 3 alternatieve CMS

In de wereld van online content management is Wordpress voor velen het hulpmiddel bij uitstek. Het is simpel te hanteren en SEO vriendelijk. Maar naast Wordpress zijn er nog vele andere systemen die content beheer en bloggen mogelijk maken. De bekendste zijn Joomla en Drupal. Op onze blog is reeds een artikel te lezen waar de voor- en nadelen van deze drie Content management systemen kort werden overlopen.

Voor dit artikel gaan we buiten de populaire top drie kijken. Er bestaan nog vele mogelijkheden om eenvoudig en gratis content te beheren op blogs of websites. We gaan hieronder drie systemen kort toelichten met voor- en nadelen zodat je als content manager weet welke mogelijkheden er nog zijn.

B2evolution

B2evolution is een blog CMS dat je de mogelijkheid geeft om geheel gratis content op blogs te beheren. Dit systeem maakt gebruik van PHP en MySQL, dus denk eraan dat je een hosting hebt die deze toepassingen ondersteunt. B2evolution is open source maar heeft alle features die denkbaar zijn bij het beheren van artikels, newsfeeds en photostreams. Een andere sterk punt is dat met één installatie je de mogelijkheid hebt om verschillende blogs te beheren.

Een voordeel van B2evolution is dat het geheel aanpasbaar is naar jouw noden en wensen. De plug-ins zullen ervoor zorgen dat je Wordpress stilaan vergeet. Op het eerste zicht lijkt dit systeem veel minder plug-ins te hebben dan Wordpress. Dit is normaal aangezien het veel minder populair is. Maar het heeft ook veel minder plug-ins nodig omdat de meeste onderdelen al als standaard zijn geïnstalleerd. Ook het overdreven groot aantal themes en skins zal menig content manager plezieren.

Naast deze voordelen geniet B2evolution ook een zeer sterke support community. Het is ook deze community die zorgt dat de spamfilter in het CMS altijd up-to-date is. Standaard na de installatie zijn de talen Duits, Frans en Russisch ingesteld. Maar er zijn taalpakketten beschikbaar, waaronder Nederlands.

LifeType

Het tweede content management systeem dat we van dichterbij gaan bekijken is LifeType. Juist als B2evolution is LifeType een open source systeem dat de content beheerder gratis de mogelijkheid geeft om meerdere blogs te beheren. Je kan gebruikers beheren en allerhande content genereren voor blogs en webpagina's. LifeType ondersteunt ook het aanmaken van 'clean URL's' en heeft ondersteuning voor subdomeinen.

Juist als B2evolution vraagt LifeType ondersteuning van MySQL en PHP. Let ook hierop bij het aanvragen van hosting voor je blogsite. Een grote sterkte van LifeType is het makkelijk toevoegen van verschillende vormen van media zoals audio of video. Met enkele klikken heb je je content opgewaardeerd met bijkomende media.

Een andere sterkte van LifeType is de standaard aanwezigheid van prachtige themes, het nadeel hierbij is dat deze themes bijna niet of helemaal niet zijn aan te passen. Tot slot vermelden we ook dat LifeType een zeer sterke spamfilter heeft die spamcomments weert van je blog.

Geeklog

Het laatste CMS dat we gaan bespreken is Geeklog. Net als de twee voorgaande systemen is Geeklog open-source en dus geheel gratis. Dit content management systeem laat toe feeds en comments te beheren en heeft ook een trackback support. Geeklog vraagt dezelfde ondersteuning als de eerder besproken systemen. Zo is de content geschreven in PHP en beheerd in een MySQL, MS SQL en PostgreSQL databases.

De sterkte van Geeklog is de vele mogelijkheden om instellingen en features aan te passen aan jouw noden en wensen.  Het dashboard toont misschien niet zo professioneel als andere CMS, maar schijn bedriegt. Geeklog kan met zijn hoeveelheid aan features makkelijk concurreren met Wordpress.

Het nadeel van Geeklog is dat het niet zo eenvoudig te hanteren is als bijvoorbeeld Wordpress. Dit betekent niet dat je volledig bekend moet zijn met technische programmeertaal maar het is vooral het gewoon worden aan de interface. Daarbij heeft Geeklog geen sterke support community die je kan raadplegen op elk moment.

Conclusie

B2evolution, Geeklog en LifeType zijn slechts enkele voorbeelden van alternatieve content management systemen. Voor degene die tevreden zijn over hun huidig systeem en geen graat erin zien om te veranderen, raad ik het ook niet aan. Maar in deze wereld zijn er altijd wel een aantal die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Er zullen er natuurlijk ook zijn die niet tevreden van hun huidig systeem. Ook aan hen raad ik aan eens één van de bovenstaande CMS te proberen.

Als je er één hebt uitgeprobeerd of je werkt met één van de bovenstaande, laat ons en onze lezers jouw bevindingen weten.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans