Onlyhumans

Blog contentBlog interviewContent marketingMeer topics Content marketing blogInterview afnemen

22.10.2013 - Content

Een interview afnemen voor je blog? Ontdek deze do’s en don’ts!

Als een eigenaar van een actieve blog ben je vast op zoek naar manieren om je lezerspubliek te blijven entertainen. Een handige en veel gebruikte techniek is het afwisselen van blog content. Het houdt de interesse van je publiek levendig, en het levert je ook nog eens relevante en aangename content op.

Een populaire manier om je lezers interessante content voor te schotelen is door het afnemen van een interview. Het geeft je niet enkel promotie voor je merk en autoriteit in het vakgebied, het zal je lezers ook nauwer verbinden met je blog. Maar een interview afnemen voor je blog kan ook je reputatie om zeep helpen indien je het niet goed aanpakt. Enkele do’s en don’ts laten je alvast zien hoe het wel moet.

Goed voorbereiden

Als er iets is dat een expert of specialist haat, dan is het wel een interviewer die niet voorbereid is en steeds dezelfde vragen stelt. In zo’n geval zal je alleen maar oppervlakkige en nietszeggende antwoorden krijgen, waardoor je interview een maat voor niets wordt. Laat de geïnterviewde zien dat je je huiswerk gemaakt hebt. Duik in zijn verleden en lees zijn vorige interviews na. Hij zal het appreciëren dat hij niet opnieuw op diezelfde veelgestelde vragen moet antwoorden. Door vorige interviews na te lezen weet je ook wat je niet meer moet vragen, en kan je graven naar nieuwe content.

Hou de interesse van je publiek in gedachten

Wanneer je naar je interview gaat, heb je je vragen uiteraard al voorbereid, dat staat buiten kijf. Je hebt bij voorkeur ook al een soort van geraamte klaar voor je blog artikel. Aangezien je je artikel schrijft om de interesse van je lezers te voeden, moet je je vragen ook in deze context opstellen. Bevredig niet enkel je eigen nieuwsgierigheid, maar vooral die van je lezers.

Indien de geïnterviewde het gesprek toch de andere kant laat uitgaan, laat hem dan in zekere mate vrij vertellen. Hou wel steeds de interesses van je lezerspubliek
in het achterhoofd
. Probeer het gesprek in deze richting te sturen, zonder hierbij onbeleefd te zijn.

Stel je gesprekspartner op zijn gemak

Als interviewer is het jouw taak om je gesprekspartner op zijn gemak te stellen. De geïnterviewde mag misschien veel ervaring hebben, tijdens een interview worden mensen steeds nerveus. Stel hem dus op zijn gemak, zodat hij vrij kan vertellen. Help hem bijvoorbeeld wanneer hij moeite heeft om bepaalde zaken te formuleren. Moedig hem aan om volledig zichzelf te blijven en vrijuit te vertellen.

Bedank je gesprekspartner voor het interview

Nadat het interview is afgelopen, bedank je je gesprekspartner voor zijn tijd. Laat hem ook weten wanneer het interview op je blog zal verschijnen.

Je kan ook respect betuigen aan zijn expertise door je lezerspubliek warm te maken voor het interview door middel van enkele teasers. Op deze manier wordt nog maar eens in de verf gezet dan de geïnterviewde een autoriteit is in het vakgebied, en dat je zijn medewerking apprecieert.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans