26.12.2013 - Content

De ultieme gids voor perfecte SlideShare presentaties

Online marketing en content marketing is meer dan je eigen website up-to-date houden, en social media marketing is meer dan Facebook en Twitter. Heb je al van SlideShare gehoord? Deze site laat toe om allerlei soorten presentaties te delen en wordt sterk gewaardeerd door Google. Ook met SlideShare presentaties kan je dus veel trafiek naar je website genereren.

SlideShare kan worden gebruikt voor alle vormen van marketing, en dit zowel in B2C als in B2B. Ook voor personal branding is dit het uitgelezen kanaal. Op SlideShare kan je presentaties uploaden, die bovendien hoog ranken in Google. Wanneer iemand zoekt naar een bepaald onderwerp, is de kans dan ook groot dat hij of zij op jouw presentatie terechtkomt. Zo kan jij je autoriteit opbouwen, en contactgegevens en links naar je website verspreiden. ‘Presentatie’ hoeft ook niet erg letterlijk geïnterpreteerd te worden. Het hoeft helemaal geen echte presentatie te zijn die je ooit gaf voor een publiek. Een reeks interessante slides waarin je een bepaald onderwerp uitspit zijn zeker even goed. De basisversie van SlideShare – waar je al heel ver mee komt – is gratis, de uitgebreidere versies zijn betalend.

Hieronder vind je enkele nuttige tips die zeker van pas zullen komen bij het maken van boeiende slideshare presentaties, die bovendien hun doel niet voorbijschieten.

1. Maak een visuele presentatie

Een presentatie met alleen maar tekst is erg saai. Leuke foto’s en visuals zoals infographics, grafieken, enzovoort houden het boeiend. Geen inspiratie? Maak dan gebruik van metaforen om je boodschap op een meer creatieve manier over te brengen. Hou het eerder luchtig maar wel interessant, zo hou je de aandacht langer vast. Vermijd het gebruik van veel tekst op een slide en zorg er tegelijk voor dat je boodschap duidelijk is zonder uitleg van een spreker. Let erop dat je eerste slide een visueel pareltje is. Met een mooie en opvallende coverslide zorg je ervoor dat mensen jouw presentatie verkiezen boven die van concurrenten. Doe dus zoals in onderstaand voorbeeld.

2. Zorg voor een call-to-action

Vergeet zeker geen call-to-action te integreren in je SlideShare presentatie. Plaats een link naar je website, eventueel via een leuke button, en zorg ervoor dat je bezoekers op een aangepaste landingspagina terechtkomen. Een tip: zet links en contactgegevens niet op de laatste slide. Die is vaak niet goed zichtbaar omdat er andere informatie overheen getoond wordt.

3. Hou je SlideShare presentatie kort

Presentaties met een lengte van 8 tot 15 slides zijn het meest aan te raden. Zo verveel je je lezers niet, hebben ze meer kans om links aan het einde van de presentatie te zien en maak je ze nieuwsgierig naar andere presentaties over gelijkaardige onderwerpen.

4. Denk aan SEO

Als je wil dat je presentatie gevonden wordt, is het belangrijk om ze te optimaliseren voor SEO. Gebruik dus voldoende keywords, zeker in de titel en de beschrijving. Maak ook gebruik van tags. Hoger scoren in Google = meer lezers voor je presentatie = meer trafiek naar je site = meer conversies. Ideaal toch?

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans