19.09.2012 - Strategy

Open source CMS vs Custom CMS, een verscheurende keuze?

Het ontwikkelen van een website is niet altijd even evident. Nog voor u goed en wel begint met het design moet u al kiezen voor een bepaald type van content management systeem. Kiest u vanaf het begin al voor een verkeerd content management systeem dan zal u al snel aankijken tegen een reeks beperkingen. In de praktijk blijkt ook vaak dat klanten het moeilijk hebben om overtuigend te kiezen voor een custom cms systeem of een open source cms systeem. Daarom deze goede raad, houd niet hardnekkig vast aan de keuze voor een vertrouwd content management systeem. Durf vernieuwen indien nodig! Al bij al is stilstaan in online marketing hetzelfde als achteruitgaan!

Een custom cms systeem is een content management systeem dat is ontwikkeld door 1 externe partij en is in bijna alle gevallen geen gratis systeem. De code die gebruikt werd om het cms te schrijven is niet vrij verkrijgbaar. Indien er iets gewijzigd moet worden in de code zal dit moeten gebeuren door die ene externe partij wat in bijna alle gevallen ook een extra kost met zich meebrengt. Een open source cms systeem is een content management systeem waarvan de code na de ontwikkeling vrijgegeven werd aan de community. Concreet wil dit zeggen dat iedereen zijn steentje kan bijdragen tot het ideale cms systeem. Dit kan bijvoorbeeld door het schrijven van extra modules, het vereenvoudigen van de basiscode van het cms of het vrijwillig vertalen van backend en modules. Open source cms systemen zijn gratis te downloaden en ook de extra modules zijn in vele gevallen gratis beschikbaar.

Waarom u (niet) kan kiezen voor een custom content management systeem:

Een argument dat vaak gebruikt wordt is het feit dat de klant voor al zijn vragen terecht kan bij 1 partij die gespecialiseerd is in het cms systeem in kwestie. Zit de klant met problemen of duiken er plots enkele vreemde bugs uit het niets op dan kan het web agency worden aangesproken om deze problemen op te lossen. Hoewel hier absoluut iets voor te zeggen valt is dit geen sluitend argument om te kiezen voor een custom cms. Onlyhumans is gespecialiseerd in een aantal open source systemen zoal Drupal Wordpress en Magento. Indien u interesse heeft in 1 van deze open source oplossingen kan u ook voor al uw vragen terecht bij onze consultants.

Veiligheid wordt ook wel eens als argument gebruikt om te kiezen voor een custom cms systeem.  Akkoord, de code van een custom cms systeem is niet vrijgegeven en daarom niet gekend door ontwikkelaars over de hele wereld. Toch is het in vele gevallen misschien beter om te kiezen voor een open source systeem dat met regelmaat van de klok beveiligingsupdates publiceert dan te kiezen voor een custom cms systeem dat in vele gevallen veel minder beveiligingsupdates publiceert en bovendien afhangt van de kennis van een beperkte groep mensen. Onlangs werd het custom cms systeem Modulink van Webassur bijvoorbeeld nog gehackt door Rex Mundi.

Flexibiliteit is een 3e klassiek argument wanneer de keuze op een custom content management systeem valt. Wanneer een content management systeem vanaf de start op maat kan gebouwd worden met bepaalde extra functies inbegrepen dan is dit eenvoudiger (en minder kostelijk) dan bij een open source cms systeem waar extra modules moeten worden gezocht en aangepast naar wens. Hoewel het bij open source systemen misschien oorpsronkelijk wat moeilijker is om specifieke opties toe te voegen aan uw cms, niets is onmogelijk en er kan steeds gerekend worden op een grote community die oplossingen kan aanreiken.

Waarom dan wel kiezen voor een open source management systeem?

Los van de tegenargumenten die hierboven al aangehaald zijn is het veel eenvoudiger om uw website te laten onderhouden door een andere partij indien u niet meer tevreden bent van de partij die uw website oorspronkelijk ontwikkelde. De code in een open source content management systeem is geen eigendom van uw oorspronkelijke partij die de website heeft onderhouden.

Misschien wel het meest interessante argument van allemaal. Open source content management systemen zijn volledig gratis. U betaalt geen jaarlijkse kosten voor een licentie van een systeem. Ook de bijkomende updates en de extra modules die u installeert zijn bijna altijd gratis. U betaalt bij de keuze voor een open source content management systeem enkel voor het effectief uitgevoerd werk van uw gespecialiseerd webbureau.

Het werd al meermaals aangehaald maar toch leg ik graag nog eens de nadruk op het feit dat een open source content management systeem zeer gemakkelijk uit te breiden is met tal van modules. Zo is de integratie van bijvoorbeeld Google Analytics voor het bijhouden van statistieken over uw website, zijn bezoekers en zijn conversies gemakkelijk en gratis te integreren. Een web agency zoals Onlyhumans is bovendien gespecialiseerd in het interpreteren van Google Analytics gegevens.

Misschien iets minder relevant maar toch het vermelden waard is de duurzaamheid van het cms. Stel, het bedrijf waar u uw custom cms systeem kocht gaat failliet of stopt met support voor een oud cms systeem. Dan kan u (bijna) nergens meer terecht met uw vragen en problemen. In een open source community is dit geen issue aangezien daar wereldwijd gewerkt wordt aan een "beter cms".

Aangezien beide technologieën capabel zijn voor het ontwikkelen van mooie, duurzame websites ligt de uiteindelijke keuze nog altijd bij de gebruiker zelf. Toch gaat onze professionele voorkeur uit naar een open source content management systeem. Ook al begrijp ik dat sommige bedrijven liever betalen om in zee te gaan met een vaste partner met een eigen cms systeem. Anderzijds is het absoluut niet nodig om een custom gebouwd cms systeem te hebben om een goede vertrouwensrelatie te hebben met uw web agency.

Wil u toch nog meer weten over de specifieke eigenschappen van een open source cms systeem zoals Drupal, Wordpress of Magento, laat dan zeker een comment achter onderaan dit bericht!

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans