Google Instant Apps: applicaties anders bekeken

google instant apps

Gebruikmaken van al je favoriete apps, zonder dat je honderden downloadhorden moet overwinnen en zonder dat het resultaat een aanslag pleegt op het geheugen van je smartphone: wie droomt er niet van? Google Instant Apps verhoort je gebeden: dankzij deze nieuwe ontwikkeling download je alleen die delen van de app die je op dat moment nodig hebt en laat je de rest rustig links liggen. Even verduidelijken.

De ideale wereld, of: wat als applicaties meteen openden

De voorbije jaren trakteerden developers ons op een gigantische massa apps waarmee we onze smartphones nóg slimmer en nóg handiger maakten. Of dat was toch het idee. Met onze camera en onze gps-functie zijn we intussen zowat vergroeid, maar verder staat onze smartphone vol met apps die op het eerste gezicht wel tof of nuttig leken – en wiens icoontjes nu nooit meer onze vingertoppen voelen. Dat is niet alleen zielig voor die icoontjes, maar ook jammer voor het geheugen van je telefoon. Die laatste zit nog sneller dan jij met een volle kop en hij gaat er ook een pak slechter door presteren. In een ideale wereld zijn alle applicaties gewoon vrij beschikbaar voor iedereen – en vooral: snel beschikbaar.

De app-bouwers gingen dan ook collectief aan het watertanden toen ze de mogelijkheden van deep links ontdekten. Het idee was om hun applicaties toegankelijk te maken via zo’n links, die gebruikers meteen naar een specifieke pagina in de app zouden sturen. We hoeven je niet te vertellen dat dit de gebruikerservaring fel zou verbeteren. Weg ‘Play Store’-pagina. Weg ‘Install’-knopje. En weg wachttijden. Het alternatief: simpelweg een link aanklikken en meteen in dat stukje app belanden dat je nodig hebt. Google is volop aan het experimenteren met die deep links, zodat je je Android-apps binnenkort vanaf eender welke locatie vlot zal kunnen gebruiken, zonder ze te installeren.

Deze nieuwe ontwikkeling haalt de grens tussen mobiele applicaties en webapplicaties volledig neer, aangezien apps net als websites zouden laden (en zelfs sneller). Je krijgt simpelweg toegang tot alle functionaliteiten en alle content van je favoriete apps op dezelfde manier als je naar een website surft.

En nu de voetjes weer op de grond?

Wat dit in de praktijk betekent? Je hoeft geen enkele applicatie meer te installeren, aangezien een simpele klik volstaat om je naar de juiste bestemming te sturen. Als gebruiker haal je dan ook enkel dat stukje code binnen dat je nodig hebt om het relevante deel van de applicatie te starten. Werk je bijvoorbeeld met een parkingapp, dan laad je enkel de betaalomgeving binnen. Stuurt iemand je een link naar een BuzzFeed-filmpje, dan kan je die video meteen openklikken, zonder dat je de app hebt. De inhoud van de app wordt immers opgesplitst in modules, en alleen de relevante delen worden gedownload.

Tabula rasa, of mogen de huidige apps nog even blijven?

Google Instant Apps

Om van Instant Apps te profiteren, hoeven developers helemaal geen nieuwe applicaties te ontwikkelen: de nieuwe functionaliteit vult de bestaande apps aan; ze vervangt ze niet. Het gaat hier immers om dezelfde API, dezelfde code, etc. Zo kunnen bestaande apps simpelweg geüpdatet worden om er een optimale gebruikerservaring mee te creëren.

Android Instant Apps is compatibel met elke Android 4.1 (API 16) of hoger waarop Google Play geïnstalleerd is. Daarnaast ondersteunt elke Android Phone vanaf de 4.3 ‘Jelly Beans’-versie Instant Apps. Instant Apps zal aangeboden worden via de Google Play Developer Console en de meeste apps zouden op minder dan een dag omgeschakeld zijn (lees: in modules gekapt).

De voordelen voor de gebruiker

Speciaal voor de lijstjesfans, de vele voordelen van Google Instant Apps voor de gebruiker nog eens op een rijtje:

 • Je zit op enkele seconden in het gewenste deel van de app;
 • Je hoeft de app niet te downloaden;
 • Apps gebruiken wordt even makkelijk als een website bezoeken;
 • Het gaat om een verbetering van je bestaande, vertrouwde apps;
 • Je kunt apps uitproberen zonder ze te moeten installeren;
 • Het geheugen van je telefoon wordt niet meer overbelast.

De voordelen voor bedrijven

Maar ook developers en bedrijven doen er natuurlijk een goeie zaak mee:

 • Het verschil tussen hun site en hun app vervaagt: beide worden even handig en snel, wat meer gebruik zal aanmoedigen.
 • Developers kunnen een ‘Install’-button integreren waarmee de gebruiker de applicatie meteen laadt.
 • Zo’n 95% van de Android Phones die momenteel in omloop zijn, zou van Google Instant Apps gebruik kunnen maken, wat natuurlijk een zee van mogelijkheden biedt.

Aftellen naar…

Een exacte verschijningsdatum is er nog niet, maar het staat vast dat de Google Instant App-enthousiastelingen niet té lang meer op hun honger zullen blijven zitten. Niet te houden? Last van opflakkeringen van die Sinterklaaskoorts van vroeger? (Niet kunnen slapen tot de Goede Man geweest is en je schoen al weken tevoren opgeblonken klaar hebben staan…) Dan kun je nu al een formulier invullen waarmee je als een van de eersten toegang krijgt tot het Nieuwe Goud van Google!

 

Executive Summary

Wat als de inhoud van apps nu eens meteen zou laden, alsof het een website was? Welkom in de wondere wereld van Google Instant Apps!

Leave A Comment
  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *