05.02.2013 - Technology

Android-app luistert gesprekken af

Google doet er alles aan om de veiligheid van de Android-apps te garanderen, maar af en toe blijkt het systeem niet waterdicht te zijn en glipt er een malafide app door de mazen van het net. Onlangs werd DroidCleaner aan het lijstje toegevoegd. Het is een Android-app die zich voordoet als een onschuldig schoonmaakprogramma maar dat is het in werkelijkheid allerminst.

DroidCleaner is gemaakt om gesprekken af te luisteren via de microfoon van je toestel. Google heeft de app inmiddels al uit de Play Store verwijderd.

 

Bedoelingen makers onduidelijk

Als je DroidCleaner op je smartphone installeert en je daarna via USB connecteert met een Windows-computer, ontstaat er malware die gesprekken kan afluisteren. Deze app is in staat om de microfoon van je computer aan te zetten, gesprekken op te nemen en ze naar de maker te versturen. Wat precies de bedoeling is van dergelijke app is niet meteen duidelijk. Misschien is het de bedoeling van de makers om je te chanteren wanneer je onwaarheden verkondigt over je werkgever…

 

Droidcleaner verstuurt inhoud van geheugenkaart

DroidCleaner doet meer dan alleen maar gesprekken afluisteren. De app is ook schadelijk voor je Android smartphone. Hij kan de inhoud van je geheugenkaart doorsturen (foto’s, sms-berichten en contactgegevens) sms’en versturen, links openen in een browser,… DroidCleaner is dus allesbehalve onschuldig!

 

Wees op je hoede

Google is de app relatief snel op het spoor gekomen en uit de Play Store verwijderd. Het is overigens uitzonderlijk dat een malafide app het tot in de Play Store schopt. Gewoonlijk zijn Android apps veilig. Het is devies is wel om op je hoede te zijn en niet zomaar apps te installeren. Best vooraf wat research doen om onaangename verrassingen te vermijden.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans