Zal iPhone met ingebouwde Facebook-functionaliteit leiden tot oversharing?

De geplande software-update van Apple voor de iPhone, iPad en iPod Touch zal het voor Facebook-gebruikers veel makkelijker maken om updates te posten op de site. Maar zal deze ingreep jou (en je vrienden) niet blootstellen aan oversharing?

Tijdens de keynote van Apple op de Worldwide Developers Conference, afgelopen maandag, kondigde Scott Forstall, Senior Vice President iPhone Software, aan dat de iOS 6 software (nu nog in beta) zal voorzien worden van diepgaande Facebook-integratie.

Door de verregaande Facebook-integratie kan je straks eenvoudig artikelen of andere zaken delen op het sociale netwerk vanuit apps, Safari, iTunes, Game Center en Maps. Facebook zal ook geïntegreerd zijn in de App Store zodat je applicaties kunt liken, zien wat vrienden leuk vinden, enz. Tevens worden events en verjaardagen in de agenda getoond.

Wat echter gevreesd wordt, is dat, omdat iOS-gebruikers op Facebook ingelogd blijven, er een overvloed aan fotosharing, statusupdates en geolocalisatietags zal plaatsvinden. Het zal er in de toekomst voor elke Facebook-gebruiker dus op neerkomen om zijn Facebook-stream onder controle te houden.

De samenwerking tussen Apple en Facebook komt niet volledig als een verrassing. Niet enkel bevat de iOS 5-software reeds Twitter-integratie, maar de CEO van Apple, Tim Cook, vroeg eerder ook al uit te kijken naar een uitbreiding van de relaties van zijn bedrijf met Facebook.

Door de nauwere samenwerking met Facebook wil Apple ook zijn concurrent Google een hak zetten. Het wil iOS-gebruikers aanzetten om eerder gebruik te maken van Facebook dan van Google+.

Voordien was de iOS-integratie met Twitter reeds een groot succes. Zo verdrievoudigde na de aankondiging van dat partnerschap het aantal Apple-gebruikers dat ook van Twitter gebruik maakte. Intussen zijn er al 10 miljard tweets verstuurd via iOS 5, en zijn bijna de helft van alle foto’s die gepost worden op Twitter afkomstig van een Apple-toestel.

Executive Summary

Wat? De geplande software-update van Apple voor de iPhone, iPad en iPod Touch zal het voor Facebook-gebruikers veel makkelijker maken om updates te posten op de site. Maar zal deze ingreep jou (en je vrienden) niet blootstellen aan oversharing?

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *