Kwartaalcijfers van Apple stellen teleur

Gisteren heeft technologiereus Apple zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt, en die lieten de beleggers achter met gemengde gevoelens. En indien we dat moeten zeggen bij Apple, betekent dat eigenlijk dat de kwartaalcijfers teleurstellend waren. Het was immers pas de tweede keer sinds 2003 dat de resultaten onder de verwachtingen van analisten bleven.

De cijfers waren op zich wel goed. De verkoop van iPhones en iPads heeft ervoor gezorgd dat Apple het afgelopen kwartaal opnieuw een recordomzet heeft kunnen boeken. Voor vele andere bedrijven zou dit goed nieuws zijn, maar niet wanneer je bedrijf Apple heet, en je merk zowat het meest gehypete ter wereld is.

De omzet van Apple steeg van 28 miljard dollar naar 35 miljard dollar, maar analisten hadden een omzet van 37 miljard dollar verwacht. En ook de winst steeg, van 7,3 miljard naar 8,8 miljard dollar. We hebben het hier dus over enorme bedragen, maar aangezien analisten toch nog iets meer hadden verwacht, blijven beleggers dus teleurgesteld achter.

Dalende verkoop van iPhones

De reden waarom Apple minder heeft gepresteerd dan verwacht, is de tegenvallende verkoop van de iPhones. iPads en iPhones zijn nog steeds verantwoordelijk voor het grootste deel van de omzet, en indien één van de twee dan teleurstelt, dan wordt het moeilijk om de verwachtingen in te lossen.

De reden voor de mindere verkoop van de iPhone is meer dan waarschijnlijk de komst van de nieuwe iPhone die gepland staat voor het najaar. Veel consumenten wachten blijkbaar op de lancering van dat nieuwe hebbeding, en stellen de aankoop van een iPhone dus nog even uit. Andere verklaring is de toenemende concurrentie van vooral Samsung en HTC.

Sterk kwartaal voor de iPad

De iPad stelde niet teleur. Er staat geen nieuwe iPad gepland dit najaar, dus hier heeft Apple niet hetzelfde probleem als bij de iPhone. Integendeel zelfs, Apple heeft nog nooit zoveel iPads verkocht in een kwartaal als de afgelopen drie maanden. Er werden maar liefst 17 miljoen tablets verkocht, en dat is 84 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De andere producten, die proportioneel een minder groot deel van de omzet genereren, stelden ook licht teleur. De Mac desktops leverden 18 procent minder omzet op in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook de iPods verkochten minder dan vorig jaar.

De Mac laptops daarentegen verkochten licht beter. Maar deze stijging was niet genoeg om het omzetverlies uit de desktops de compenseren. Al maken al deze productgroepen slechts een klein deel van de omzet uit.

Ook voor het komende kwartaal verwacht Apple mindere cijfers. De nieuwe iPhone wordt naar alle verwachtingen pas in oktober gelanceerd, waardoor ook de komende drie maanden nog vele consumenten zullen wachten met de aankoop van een iPhone.

Executive Summary

Kwartaalcijfers van Apple
Apple heeft de kwartaalcijfers bekendgemaakt, en die zijn in de ogen van beleggers en analisten teleurstellend.
Dalende verkoop iPhones
De reden voor de teleurstellende cijfers is de dalende verkoop van de iPhone.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *