Zoeken met Google Glass, hoe werkt dat?

Vandaag de dag is Google een volwaardig technologiebedrijf, dat naast de zoekmachine tal van andere producten en diensten levert. Een van de nieuwste producten van Google is de Google Glass. De Google Glass is een slimme bril, die je tal van extra informatie toont en waarmee je gemakkelijk filmpjes en foto’s maakt. De bril is nog niet op de markt, maar enkele geluksvogels hebben al een eerste versie van het product in handen, en ze zijn de bril volop aan het testen. Ook bij Search Engine Land konden ze aan de slag met Google Glass, en gisteren beschreven ze hoe zoeken op Google Glass werkt. De zoekmachine is immers waar het allemaal mee begon voor Google, en het spreekt dan ook voor zich dat je ook met de Google Glass kan zoeken op het web. Dat zoeken gaat echter wel totaal anders dan zoeken op je desktop of smartphone.

Zoeken met Google Glass

De Google Glass heeft geen toetsenbord, je bedient hem met stemcommando’s. Ook het zoeken gaat volledig met stemcommando’s. Voorlopig zijn er zeven stemcommando’s die je kan gebruiken: ‘take a photo’, ‘record a video’, ‘send a message to’, ‘make a call to’, ‘start a Hangout with’, ‘get directions to’ en ‘google’. Als je wil zoeken met je Google Glass, dan heb je dat laatste nodig: ‘google’. ‘Search’ of ‘find’ werken niet, alleen ‘google’ werkt. Nadat je de google functie hebt geactiveerd, vertel je je Glass naar wat je wil zoeken.

Google Glass search zonder webbrowser

Zoeken met de Google Glass is heel anders dan zoeken met je laptop of met je smartphone. Niet alleen heb je geen toetsenbord ter beschikking, Google Glass beschikt ook niet over een webbrowser. Concreet wil dat zeggen dat Google Glass dient voor het vinden van informatie, en niet voor het vinden van webpagina’s. Je kan er niet mee op het web browsen, je krijgt geen links te zien waarop je kan doorklikken. In de plaats daarvan krijg je zogenaamde ‘Cards‘ te zien, elk zoekresultaat wordt gepresenteerd als een eigen Card. Die Cards zijn veelal in het zwart-wit en tonen je bepaalde informatie en de url van de bron.

Verschillende soorten zoekopdrachten getest

We gebruiken de zoekmachine van Google voor allerlei soorten zoekopdrachten: we gebruiken Google om op het web te navigeren, we gebruiken Google om informatie op te zoeken en we gebruiken Google om tickets of producten online te kopen.

  • Informatie opzoeken met Google Glass

Google Glass is gemaakt om snel korte informatie op te zoeken. Een zoekopdracht op Einstein geeft bijvoorbeeld informatie van Wikipedia op de eerste Card. Op de volgende Cards kom je de geboortedatum, de datum van overlijden en informatie over de gezinssituatie van Einstein te weten. Dit is ook het soort informatie die we kunnen verwachten van Google, en informatie opzoeken werkt dus bijzonder goed met Google Glass. Op onderstaande afbeelding zie je een aantal van die Cards, elke Card wordt als één zoekresultaat voorgesteld.

  • Navigeren met Google Glass

Wat niet goed werkt met Google Glass, is navigeren op het web. Als we bijvoorbeeld zoeken op ‘Facebook’, dan krijgen we informatie te zien over Facebook, maar we kunnen niet naar Facebook zelf gaan. Dat is logisch, de Glass beschikt immers niet over een browser! Als je op het web wil navigeren, dan zal je dus alsnog je smartphone moeten bovenhalen. Ook producten of tickets online kopen zal dus niet gaan met Google Glass.

Informatie over lokale retailers

Erg opvallend is dat Google Glass erg focust op lokale informatie zoals een telefoonnummer en adres. Een zoekopdracht op de term ‘Space Needle’, een belangrijke toren in de stad Seattle, levert onderstaand resultaat op:

We kunnen dus wel navigeren naar de toren, en we kunnen er zelfs eenvoudig naar bellen, maar informatie van Wikipedia kunnen we niet terugvinden met de Glass. We kunnen echter wel verwachten dat Google dit nog aanpast alvorens ze het product effectief op de markt brengen.

Op een paar kleine puntjes na lijkt zoeken met Google Glass dus bijzonder goed te werken als je echt op zoek bent naar informatie of naar een adres en telefoonnummer. Wat Glass niet kan, is navigeren op het web.

Executive Summary

Zoeken met Google Glass, hoe werkt dat?
De Google Glass heeft ook een zoekfunctie, maar hoe werkt die eigenlijk?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *