Wikipedia volgende concurrent van Yahoo! en Google?

In een interview met The Times laat Jimmy Wales, de oprichter van de online encyclopedie Wikipedia, weten dat hij op het punt staat een nieuwe zoekmachine te lanceren die de concurrentie met Google en Yahoo! moet doorstaan. De zoekmachine heeft hetzelfde uitgangspunt als Wikipedia : gebruikers krijgen alle macht en bepalen dus welke site hoog zullen ranken en welke niet. De lancering van een commerciële versie zou al voor begin volgend jaar zijn en amazon.com is één van de financiële partners, maar zou technisch niet betrokken zijn.

Jimmy Wales gaf te kennen dat Google zo geëvolueerd is dat bij de meeste zoekopdrachten er een hoop “crap” tussen de resultaten verschijnt en dat ergert hem mateloos. Bovendien leren steeds meer spammers en grote firma’s hoe ze de Google zoekalgoritmes naar hun hand kunnen zetten. Daarom het idee om niet meer alle sites te laten doorzoeken door computer-algoritmes maar door een menselijke editor. Enkele seconden op een site zou volgens Wales voldoende moeten zijn om te beoordelen of een site al dan niet relevant is. Het PageRank-systeem van Google, waarmee een site hoger scoort in de zoekresultaten als er meer links naar verwijzen, zou dan ook volledig onbelangrijk worden in de nieuwe zoekmachine.

De Wikipedia-filosofie zou ook hier worden doorgetrokken : een transparante structuur, enkel open source software en alles op basis van een groep vrijwilligers die zich aanmelden om editor te worden. Advertenties moeten de nieuwe zoekmachine financieel leefbaar houden, al geeft Wales zelf toe dat de concurrentie bikkelhard is en het moeilijk zal worden Google, Yahoo! of MSN te verslaan, maar, zo besluit hij, eens de mensen overtuigd zijn van de kwaliteiten zal het succes automatisch volgen. Vraag is natuurlijk of dit zal resulteren in een doorzoekbare directory of een echte zoekmachine…

Een nieuwe naam voor het project is ook al bekend : Wikiasari, een combinatie van wiki (Hawaiïaans voor snel) en asari (japanees voor zoeken).

zie ook www.wikiasari.com en hier voor de oproep van Wales aan de internetgemeenschap.

Leave A Comment