Website met Flash bouwen: goed of slecht voor SEO?

Flash_SEOEen website bouwen met Flash kan voor enkele problemen zorgen. Zo is het voor zoekmachines moeilijk en soms zelfs onmogelijk om de opmaakcode te lezen. Bovendien maakt Flash content (enorm) veel gebruik van interactiviteit en afbeeldingen en veel minder van tekst. Zoekmachines zijn enorm afhankelijk van tekst om webpagina’s te begrijpen en te indexeren. Hoe zorg je er dan toch voor dat je website die met Flash gebouwd is, SEO-vriendelijk is?

De grafische mogelijkheden van een website met Flash zijn vrijwel oneindig. Je kan games, video clips, slide shows, interactieve banners, … makkelijk op je site plaatsen. Toch zijn er een aantal redenen waarom zoekmachines moeite hebben met Flash te lezen en te indexeren:

 • Flash gaat van frame naar frame en niet van pagina naar pagina. De url’s veranderen dus niet en er wordt dus maar 1 URL geïndexeerd
 • Flash maakt geen gebruik van meta tags noch meta-tag descriptions
 • Tekst en afbeeldingen worden in frames geladen, niet op individuele pagina’s
 • De laadsnelheid wordt door Flash drastisch beïnvloed (lees: vertraagd). Laadsnelheid is één van de ranking factors voor zoekmachines, des te sneller, des te beter dus
 • Geen (dynamische) sitemap
 • Een Flash website bestaat uit een enkel SWF-bestand en niet uit verschillende pagina’s die door zoekrobots gelezen kunnen worden
 • Eén bestand of één pagina betekent dat maar één url geïndexeerd kan worden voor de complete site
 • Het optimaliseren van verschillende zoekwoorden op verschillende pagina’s is onmogelijk

Zoals je leest, kan Flash ervoor zorgen dat je site slecht scoort in de zoekmachines. Omdat dit een welgekend probleem was en ook de zoekmachines dit oppikten, kondigde Google recent aan dat zeSWF-bestanden wel indexeren indien ze op een bepaalde manier opgemaakt zijn. Content en links kunnen dus wel gelezen, gevolgd en geïndexeerd worden indien de SWF-bestanden goed opgemaakt zijn.

Google en Flash

Google heeft dankzij een doorgezette samenwerking met Adobe enkele noodzakelijke verbeteringen kunnen maken op vlak van de indexering van Flash-sites en SWF content. Een website met Flash is tegenwoordig dus wel SEO-vriendelijk, mits een goede opmaakcode. In een blogpost over de indexering van Flash en JavaScript van de Google Webmaster blog schrijft men dat Google:
• Alle tekstuele content in SWF-bestanden indexeert, van Flash buttons en menu’s tot websites gebaseerd op ‘self-contained Flash technology’.
• Bijna alle tekst die een gebruiker ziet wanneer hij op een site in contact komt met een SWF-bestand op een site, kan indexeren
• Ervoor gezorgd heeft dat Googlebot URL’s kan lezen in SWF-bestanden en die links ook kan volgen. Wanneer SWF-content links bevat naar pagina’s binnen je website, kan Google deze pagina’s ook crawlen en indexeren
• Externe gegevens (afbeeldingen, YouTube-video’s etc) laadt en koppelt aan de Flash-site
• Veelgebruikte JavaScript-technieken zoals SWFObject en SWFObject2 voortaan beter ondersteunt
• Sites gemaakt met AS1, AS2 en AS3 doorzoekt.

Een Flash-site SEO-vriendelijk maken

Er zijn enkele oplossingen voorzien om een Flash website toch SEO-vriendelijk te maken. Zo kan je gebruik maken van SWFObject. SWFObject zorgt ervoor dat je Flash kan tonen aan mensen wiens computers dat ondersteunen en (X)HTML content aan zij wiens computer Flash niet ondersteunt. Bovendien wordt de (alternatieve) (X)HTML content door zoekrobots geïndexeerd.

Daarnaast kan je ook HTML pagina’s met HTML code ontwikkelen voor iedere Flash pagina. Je gaat dus voor iedere Flash pagina een HTML pagina creëren die de content van de ene (Flash) op de andere pagina (HTML) weerspiegelt. Dat betekent alle tekst, links, afbeeldingen, enzovoort. Op die manier begrijpen de zoekrobots wat er op je site en pagina’s staat en kunnen ze het ook optimaal indexeren.

Je kan ook SWFAddress en deep linking gebruiken om Flash gebruikers naar de juiste content te leiden. SWFAddress laat je toe om informatie van de URL te lezen en dat vervolgens in Flash te gebruiken. Dit zorgt er dus voor dat je kan deep linken in Flash.

Ten slotte kan je ook een JavaScript call toevoegen. Door SWFAddress op te roepen via JavaScript kunnen gebruikers die binnenkomen via een zoekmachine naar de juiste content geleid worden binnen je Flash-site.

Bij het bouwen van een site kan en mag je dus zeker de mogelijkheden van Flash bekijken en er voor kiezen Flash te integreren binnen je site. Ze kunnen het design van een site namelijk enorm verbeteren en dankzij de vele inspanningen van Adobe en Google wordt Flash content tegenwoordig veel beter gecrawld en geïndexeerd. Dus ja, een Flash website kan wel degelijk SEO-vriendelijk zijn.

Leave A Comment
  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *