Wat is het effect van de shutdown op overheidswebsites?

Zoals bekend komen Democraten en Republikeinen de laatste tijd net iets minder goed overeen dan anders. Beide partijen raken het niet eens over de financiering van de overheid, en dat heeft tot gevolg dat alle overheidsdiensten voor onbepaalde tijd op een laag pitje, of zelfs helemaal niet meer functioneren.

Deze shutdown treft zo ook de Amerikaanse overheidswebsites. Zo ligt bijvoorbeeld de site van de ruimtevaartorganisatie NASA plat. Al wat je te zien krijgt is het bericht “Due to the lapse in federal government funding, this website is not available. We sincerely regret this inconvenience.” Een groot probleem, aangezien veel Amerikanen een beroep doen op deze overheidssites om informatie in te winnen.

Maar indien de shutdown voorbij is, zijn dan ook alle problemen van de baan? Dat al deze overheidssites al enkele weken buiten gebruik zijn, heeft misschien ook een invloed op de rankings van deze sites.

Momenteel wordt de content van de websites vervangen door het bericht hierboven. De URL’s blijven wel dezelfde en genereren een 200 statuscode. 302-pagina’s redirecten naar een andere pagina die wel een 200 code heeft. Op vlak van SEO is dit dus netjes opgelost. Maar feit is wel dat alle content momenteel niet beschikbaar is, en dat Google dus enkel op basis van context kan weten waarover de pagina’s eigenlijk gaan. Sommige pagina’s zouden dus niet meer kunnen ranken voor bepaalde zoektermen.

Dat is op zich geen probleem zolang deze shutdown duurt, maar het zal wel een tijdje duren vooraleer alle sites terug normaal ranken indien de websites terug operationeel zijn. De websites omvatten immers duizenden pagina’s.

Wat wordt geïndexeerd?

Wat wordt ondertussen geïndexeerd? Wanneer we naar de site van NASA kijken, zien we dat deze site wordt geredirect naar de website notice.usa.gov. Google zal in deze situatie de URL van NASA blijven indexeren, maar dat samen met de content van de site waarnaar geredirect wordt. Dat zorgt voor de correcte URL en title, maar met een bizarre meta description.

Op zich is het uitvallen van de overheidswebsites geen ramp, aangezien deze websites er voornamelijk op gericht zijn om informatie te verschaffen. Maar hoe langer de shutdown duurt, hoe groter de kans dat deze sites rankings gaan verliezen, en hoe groter de hinder voor burgers.

Effect voor commerciële sites

Een groter vraagteken geldt voor commerciële websites die een backlink hebben vanop een overheidswebsite naar hun site. Een link vanop een overheidssite is natuurlijk veel waard, maar wat als deze site tijdelijk niet meer beschikbaar is? Heeft dit een gevolg voor de rankings van andere websites?

Aangezien de shutdown zelf nog niet zolang is ingetreden, zijn de effecten op SEO voorlopig nog beperkt. Maar wat zullen de effecten zijn op langere termijn? Search marketeers zijn alvast benieuwd naar de resultaten van deze case study. Aangezien dit nog niet is voorgevallen, wordt het voor iedereen afwachten wat juist de effecten zullen zijn. Al vermoeden we dat Google een speciale procedure heeft klaarliggen om deze situatie te kunnen opvangen.

Executive Summary

Amerikaanse shutdown
Door een geschil tussen Democraten en Republikeinen liggen de Amerikaanse overheidswebsites plat. Wat is het effect op SEO?

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *