Videozoekmachine Blinkx doet een bod op MIVA

MIVA BLINKX LOGOVanmorgen werd bevestigd dat videozoekmachine Blinkx een bod heeft gedaan op het digitale media bedrijf MIVA. Blinkx wil MIVA inlijven voor $1,20 dollar per aandeel, dat is 54% boven de prijs per aandeel bij sluiting van de beurzen gisteren. Dat brengt de totale validatie van MIVA op een slordige 40 miljoen dollar.

Blinkx is naar eigen zeggen de grootste videozoekmachine ter wereld. Zij indexeren zo’n 26 miljoen uur beeldmateriaal van het “deep web”, en hebben overeenkomsten met meer dan 200 inhoudsleveranciers. Onder andere Google Video, YouTube, MySpace en MetaCafe zijn opgenomen in hun index.

MIVA is een NASDAQ-genoteerd digital media bedrijf met twee kernactiviteiten. Ten eerste bouwen en beheren zij een portfolio van consumentgerichte portaalsites (zoals Findwhat.com, Screensavers.com, Spill.com) en toolbars, en ten tweede runnen zij een contextgerelateerd pay-per-click netwerk in verschillende verticale markten.

Suranga Chandratillake, CEO van Blinkx, beroept zich op een uitstekende marktpositie en expertise in performance-based adverteren van zijn bedrijf ter verantwoording van dit bod, en ziet in MIVA een uitgelezen opportuniteit om hun groei te versnellen. Met de acquisitie zou Blinkx hun uitgebreide technologieplatform aggressiever in de markt kunnen zetten, aldus Chandratillake.

Volgens ons is de meerwaarde vooral te zoeken in de technologische verbetering van het platform van MIVA. Door deze verbetering kan MIVA hogere tarieven aanrekenen voor het verkeer op hun advertentienetwerk. Bovendien zijn er legio mogelijkheden voor Blinkx om gebruik te maken van MIVA’s toolbarnetwerk. En wat te denken van de meerwaarde die het advertentienetwerk en videotechnologie aan de portaalsites biedt?

In België  zijn zowel Blinkx als MIVA relatief onbekend. Onze persoonlijke ervaringen met het MIVA advertentienetwerk voor accounts met een internationale focus zijn niet overwegend positief. Het platform biedt (bood) niet de flexibiliteit van pakweg Yahoo! Search Marketing of Google AdWords, de statistieken zijn nogal beperkt en de support liet te wensen over. Een plotse piek in ad spend blijft bijvoorbeeld tot op heden onverklaard. jammer, want het uitgebreide netwerk van MIVA biedt ook in Europa lucratieve mogelijkheden.

bron:reuters

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *