Video Search & SEO: succes op vrij onontgonnen terrein!

video search Zoekmachines hebben naast hun aparte video search ook video’s ingevoegd in de algemene zoekresultaten. Dat betekent dat ook video’s goed kunnen geoptimaliseerd worden voor een hogere positie. Video SEO wordt echter nog vaak over het hoofd gezien. Zo optimaliseert men wel de web content van de pagina met het filmpje maar niet de video zelf. Nochtans maken goed geoptimaliseerde video’s veel meer kans om op de eerste pagina te eindigen dan andere SEO technieken. We laten in dit artikel zien hoe u het volle uit uw video’s kunt halen.

De voordelen van video SEO

Video SEO heeft t.a.v. van de traditionele SEO handelingen, twee duidelijke voordelen.

 1. Zoekmachines erop uit zijn om zo groot mogelijke mix aan inhoud weer te geven. Daarom dat de zoekmachines meer aandacht geven aan video’s dan andere web content. Om zo een grote diversiteit aan informatie te verzekeren.
 2. Omdat er niet zoveel video’s zijn als andere content vormen en omdat slechts een klein deel hiervan SEO vriendelijk zijn toegevoegd, is er minder concurrentie voor de eerste pagina van de zoekmachine.

Video goed toevoegen aan zoekmachine

De meeste zoekmachines bieden de mogelijkheid om video toe te voegen als een XML feed. De juiste manier van toevoegen is afhankelijk van de zoekmachine. Iedere zoekmachine heeft zijn eigen regels en niet al deze regels zijn bekend voor het grote publiek. Om de juiste regelgeving te achterhalen is het aangeraden contact op te nemen met de zoekmachine in kwestie.

In de meeste gevallen geven zoekmachine overdreven veel aandacht aan de titel van de video en negeert men de bijkomende metatags. Verschillende zoekmachine geven verschillende thumbnails weer van video. Als men een specifieke thumbnail wilt voor een video dan moet dit meegedeeld worden aan de zoekmachine.

Voeg zowel video als pagina toe

Sommige voegen hun video toe en vergeten hun pagina. Anderen doen het omgekeerde. Het is belangrijk een permalink sitemap toe te voegen die de video feed weerspiegelt. De title tags van de permalink moeten identiek zijn aan degene van de video. Deze relevantie zorgt voor een hogere positionering binnen de zoekresultaten.

Werk goed samen met uw video platform provider

De voorwaarden en regelgeving voor het toevoegen video’s veranderen continue. En het toevoegen kan zeer complex en ingewikkeld worden. Het is dan ook het beste om hulp te vragen van uw video platform provider. Als u contact heeft met deze persoon dan mag u een aantal puntjes niet vergeten te vragen.

 • Of hij de video permalink pagina’s en de video’s zelf kan indexeren?
 • Of de links verwijzen naar uw site en niet naar deze van de video platform provider?
 • Hoeveel keer feeds worden geoptimaliseerd?
 • Welke zoekmachine wordt gebruikt?
 • Hoe kunnen CTR en ROI worden achterhaald?

Conclusie

Goed geïndexeerde video’s kunnen een zeer krachtig marketing tool zijn. Ze zouden deel moeten uitmaken van iedere sterke online marketing strategie. De moeilijkheid zit hem echter in de verschillende SEO praktijken die gelden voor iedere zoekmachine. Uw video platform provider is hier een handige hulp.  Als video SEO goed wordt uitgevoerd kan dit vele keren meer succes hebben dan het optimaliseren van standaard content pagina’s. Reden? Weinigen die zich geroepen voelen om ook dit onderdeel te optimaliseren.

Bron: Search Engine watch

4 Comments

 1. bart verelst

  12 months ago

 2. JorisR

  12 months ago

  Onze excuses. We waren de bronvermelding vergeten. Het is aangepast.

 3. Tom Bogaert

  12 months ago

  Klopt inderdaad dat er redelijk wat potentieel is met video SEO, al zal er wel een serieus verchil zijn tussen het potentieel in de US en Europa. Iemand enig idee wat het gebruikverschil is van een Youtube bvb?
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *