Twitter trekt naar de beurs

Gisteravond maakte Twitter bekend dat ze naar de beurs trekken. Ze hebben daarvoor de nodige documenten voorgelegd aan de ‘Securities and Exchange Commission‘ (SEC), de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen. Twitter maakte het nieuws zelf bekend, en dat deden ze uiteraard via een tweet. De beursgang wordt waarschijnlijk de grootste beursgang in de tech sector sinds de beursgang van Facebook in mei 2012.

Een geheime beursgang

De beursgang van Twitter is een zogenaamde ‘secret IPO‘. Bedrijven met minder dan een miljard inkomsten hebben in Amerika de mogelijkheid om naar de beurs te gaan, zonder dat ze daarbij alle financiële gegevens moeten vrijgeven. Analisten kunnen dus niet in de boeken van Twitter kijken, zoals ze dat bij de beursgang van Facebook wel konden. Het enige wat we uit de beursgang kunnen opmaken, is dat de inkomsten van Twitter onder het miljard liggen. Vorig jaar maakte het bedrijf naar schatting een winst van 350 miljoen dollar.

Twitter is al maandenlang bezig met de voorbereiding van de beursgang.

Na 7 jaar naar de beurs

Twitter werd 7 jaar geleden opgericht door Jack Dorsey, en was oorspronkelijk bedoeld als berichtendienst voor mobiele telefoons. De dienst groeide echter al snel uit tot een van de grootste sociale media netwerken wereldwijd. Vandaag heeft het netwerk meer dan 500 miljoen gebruikers, die samen goed zijn voor 340 miljoen tweets per dag. De website behoort tot de tien meest bezochte websites wereldwijd, en de waarde van Twitter wordt geschat op 10 tot 15 miljard dollar.

In het begin rekende Twitter vooral op investeerders om de dienst in de lucht te houden, maar de afgelopen jaren werkte het bedrijf hard aan een gezond business model. Vandaag zijn er dan ook tal van manieren om te adverteren via Twitter. In februari lanceerden ze de Twitter advertising API, en dinsdag kondigden ze de overname van MoPub aan, een platform voor mobiele advertenties. Die advertenties zijn ondertussen de voornaamste bron van inkomsten voor Twitter.

Executive Summary

Twitter trekt naar de beurs
Twitter trekt naar de beurs, dat maakte het bedrijf gisteren zelf bekend. Het gaat om de grootste beursgang in de tech sector sinds de beursgang van Facebook.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *