Social media verslaan zwijgende Turkse media

In onze contreien is het reeds acht dagen durende protest in Turkije  niemand ontgaan. Maar de Turken die buiten de stadskernen wonen hebben geen idee wat er op dit moment in Turkije gebeurt… Hoe is dat mogelijk? De traditionele Turkse media houden zich opvallend afzijdig en minimaliseren het gewelddadige conflict.  Dat is waar de social media het heft in handen neemt. Een enorme stroom aan updates, foto’s en filmpjes toont wat de Turkse media niet laten zien.

Protest in Turkije

Wat begon als een betoging tegen het verdwijnen van een park, breidde zich al snel uit tot een massaal protest tegen de hardhandige aanpak van de politie, de conservatieve houding van de regering en de afzijdige houding van de traditionele Turkse media. Terwijl duizenden demonstranten zich verzetten tegen de oproerpolitie, zond CNN Türk een documentaire over pinguïns uit. Tot verbijstering van de betogers!

Social media floreren

Terwijl de Turkse media zwijgen, floreert het onderwerp op de social media. Twitter werd in enkele dagen een levendig archief met foto’s en updates, veelal van ooggetuigen. Hashtags #occcupygezi, #direngezeiparki, #geziparki en #TurkishMedia waren de afgelopen dagen trending topic op Twitter. De berichten stromen in groten getale binnen. Opvallend is dat 90% van de berichten uit Turkije komen, waarvan 50% uit Istanbul.

Erdogan verafschuwt social media

Premier Erdogan geeft social media de schuld van de protesten. Hij vindt Twitter de ernstige bedreiging voor de samenleving. Zo zei hij tegen een Turske zender: “De beste voorbeelden van leugens kan je op Twitter vinden!” Erdogan heeft duidelijk geen goed woord over voor de berichtgeving op social media, net als de meeste leiders van landen waar protesten plaatsvinden.

 

Social media en revoluties

Afgelopen jaren speelden social media, zoals Facebook en vooral Twitter, een grote rol in opstanden en revoluties. Neem het voorbeeld van het Tahir-plein in Egypte en in Libië. Nu maken ook de Turken gebruik van sociale media tijdens de protesten. Social media lijken voor velen de enige manier om hun ongenoegen te uiten en verslag uit te brengen van de protesten in Istanbul. Zeker omdat de Turkse media zwijgen is Twitter essentieel geworden om informatie te verspreiden. Je leest er berichten zoals: “Ik heb gesproken met een familielid die al een tijdje niet in het stadscentrum is geweest. Ze hebben geen idee wat er op dit moment in Turkije gebeurt. Dank, #TurkishMedia” en “Jullie hoeven niet over ons te berichten #TurkishMedia, want de hele wereld volgt ons”.  

Executive Summary

Terwijl de traditionele Turkse media zwijgen, neemt de berichtgeving via social media toe.
Protestanten tonen via updates, foto’s en filmpjes wat de Turkse media niet laten zien…

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *