SEO en domain name

Domain names zijn de basis van SEOWebsites schieten als paddenstoelen uit de grond. Wanneer bedrijven een pagina opzetten staan ze voor een moeilijke keuze: welke domain name gaan ze kiezen? Een branded domain name of een domain name die gericht is op zoekwoorden?

Branded domain name

Een branded domain name is de naam van een merk, gevolgd door .be of .com. Zo’n naam is kort waardoor mensen die makkelijk kunnen onthouden. Het nadeel is dat het geen zoekwoorden bevat. Hierdoor moeten ondernemingen extra inspanningen leveren op vlak van content om een goede ranking op Google te krijgen voor de voornaamste zoekwoorden in de sector.

Domain name gericht op zoekwoorden

De andere optie draait dan weer volledig rond zoekwoorden. In plaats van enkel de brand in de domain name te zetten, kan je ook zoekwoorden toevoegen. Dit heeft een groot voordeel voor SEO optimalisatie zodat je sneller een goede ranking op Google krijgt.

Onze keuze?

Voor de website van een merk is een branded domain name bijna altijd de beste optie op lange termijn. Je kan de url makkelijker verspreiden en mensen zullen hem snel onthouden. Sterke merken hebben bijna allemaal een branded domain name: Apple.com, Mashable.com of Queromedia.be.

Voor korte acties en promoties kan je dan weer opteren voor een domain name met de belangrijkste zoekwoorden. Dit geeft een voordeel op korte termijn voor SEO, wat ideaal is voor korte termijn doelen.

In onderstaand filmpje geeft Matt Cutts van Google zijn mening over de kwestie. Volgens hem hangt je keuze inderdaad af van je doelen. Toch heeft hij een duidelijke voorkeur voor een branded domain name. Hij gaat zelfs Google mogelijk nog verdere stappen gaat ondernemen om zoekwoorden in een domain name minder belangrijk te maken.

6 Comments

 1. Yannick

  11 months ago

  Het nadeel van een branded domeinnaam voor een startend bedrijf is dan weer dat het lang zal duren vooraleer het een gevestigde waarde wordt.

  Wat betreft actiesites, naast zoekwoorden lijkt het me aan te raden om eerder te gaan zoeken naar een “catchy” domeinnaam die in het geheugen blijft hangen. Het voordeel daar is dat ze vaak ook gebruikt kunnen worden in offline campagnes.

 2. Tom Bogaert

  11 months ago

  Beste Yannick,

  Bedankt voor je opmerking.

  Een branded domeinnaam kan inderdaad een nadeel zijn voor een startend bedrijf omdat mensen er niet naar zoeken als ze niet bekend zijn met de onderneming.

  Voor actiesites kan een catchy domeinnaam werken, maar daarvoor bestaat geen garantie. Een creatieve naam die blijft hangen in de hoofden van de mensen, gecombineerd met de juiste zoekwoorden kan een goede aanpak zijn. Hier is het steeds wikken en wegen.

 3. Robbert

  11 months ago

  Er is ook een mooie middenweg binnen dit dilemma. “Zoekwoord + brand”. Denk aan seomoz.org, seoguru.nl etc. Best of both worlds.

 4. Jeroen

  11 months ago

  De mooie middenweg klinkt fantastisch. Waren het niet dat het beide doelen voorbij schiet. Lange termijn kan het zijn dat het zoekwoord niet meer relevant is. (denk aan bedrijven die van core business wisselen, zoals nokia)

  Op korte termijn is het minder sterk dan een puur zoekwoord url.

  Waarom niet de volgende oplossing – actie site (zoekwoord.nl )die uiteindelijk inhoudelijk doorverwijst naar de brand site (bedrijf.nl)

  Denk hierbij aan een philips die een nieuw merk lanceert (beertender).

  Dat is volgens mij (ons) de middeweg zonder een compromi, tenslotte worden beide wegen bewandeld.

 5. Yannick

  11 months ago

  hi, om even verder te gaan op de actiesites:
  Ik ga er van uit dat een actiesite een beperkte levensduur beschoren is. Het zal sowieso niet nadelig zijn mochten er relevante zoekwoorden in de URL staan. Het lijkt me belangrijker dat de URL “blijft hangen” (ook al is daar inderdaad geen garantie voor). Het voordeel van dergelijke URL’s is dat ze dikwijls ook werkbaarder zijn voor campagnes in social en offline.

  Indien je er van uit gaat dat de site in een reeds sterk netwerk kan opgenomen worden, zal de site ook organisch beginnen ranken. Maar gezien de korte periode, zal ook dit niet de gewenste instroom genereren.

  Best een combinatiepakket ter lancering van actiesites?!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *