Samsung werkt aan eigen besturingssysteem

De eerste details van het nieuwe besturingssysteem Tizen zijn bekend. Samsung bevestigt dat er wordt gewerkt aan een eigen open-sourcebesturingssysteem. Hiervoor werkt het bedrijf samen met Intel. In augustus zou het eerste toestel gelanceerd worden dat draait met het besturingssysteem Tizen. Het moet een waardig alternatief vormen voor smartphones die werken met Google Android.

Overgang van Tizen naar Android

Tizen is een samenvoeging van BadaOS, een OS dat op goedkopere smartphones van Samsung terug te vinden is. Tizen wordt de opvolger van Meego, een opensourceplatform van Intel. De overgang van Android naar Tizen zou de komende twee jaar plaatsvinden, het enige struikelblok is voorlopig de app-store. Voor iOS van iPhone en voor Android bestaan wereldwijd miljoenen apps, daarbij kost het veel geld en tijd om apps compatibel te maken met een ander besturingssysteem.

Een reactie op Android

Samsung en Intel begonnen de ontwikkeling van Tizen als reactie op Android. Google kreeg te veel macht en de fabrikanten werden te afhankelijk van het Amerikaanse bedrijf. Tijdens de presentatie van de nieuwe Samsung smartphone, Samsung Galaxy S4, is het woord Android niet gevallen. Daarnaast zijn heel wat diensten die normaal standaard geleverd worden met Android vervangen door een alternatief, ontwikkeld door Samsung. Betekent dit het einde van de samenwerking met Google? Een open vraag.

Steekt Samsung Google Android een mes in de rug?

“We zijn gesteld op Android en we zijn van plan om onze goede relatie met Google voort te zetten. Ik denk niet dat het correct is om te zeggen dat er spanningen zijn”, zegt Shin, hoofd mobiele divisie van Samsung. Maar ondanks het feit dat het huidige topmodel op Android draait bevestigt Shin ook dat ze werken aan een eigen besturingssysteem. “Onze strategie is altijd geweest om te werken met meerdere bedrijven die besturingssoftware maken, onze klanten en de markt voor besturingssystemen hebben verschillende behoeften”, aldus Shin.

Waarom niet Windows?

Een alternatief in de vorm van Windows zou geen optie zijn omwille van de moeizame relatie tussen Samsung en Microsoft. Zo vertelde Shin: “Smartphones en tablets gebaseerd op Microsoft Windows-besturingssysteem verkopen niet erg goed. Er is een voorkeur op de markt voor Android. In Europa zien we ook een tegenvallende vraag voor Windows-producten.”

Executive Summary

Samsung ontwikkelt samen met Intel een eigen besturingssysteem Tizen.
Een open-sourcebesturingssysteem dat als waardig alternatief van Android moet dienen.

1 Comment

  1. Pieter

    6 months ago

    Ondertussen gaan er geruchten dat de nieuwe Samsung Galaxy Gear op Tizen zal draaien, http://samsungmagazine.be/nieuwe-samsung-galaxy-gear-draait-mogelijk-op-tizen. Weten jullie hier meer over?
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *