Safari goes Windows en Netscape Navigator is back !

Safari voor WindowsHet regent nieuwe browsers de laatste weken. Alhoewel, nieuw is misschien niet echt het juiste woord. Netscape Navigator, ooit de meest gebruikte browser ter wereld, heeft net versie 9 gelanceerd en Safari, de Apple-browser, is vanaf nu ook te gebruiken op Windows computers (wel nog in bà¨ta). De kans dat ze snel grote concurrenten van Internet Explorer en FireFox zullen worden lijkt eerder gering, maar het is FireFox toch ook maar mooi gelukt Internet Explorer het vuur aan de schenen te leggen. En hiermee hebben alle webdesigners er weer twee extra opdrachten bij : hun website compatibel houden met Netscape 9 en Safari for Windows.

safari logoEerst Safari, sinds 2003 de vaste browser van Mac OS X, die nu beschikbaar wordt voor Windows gebruikers. Eerder al bracht Apple iTunes naar Windows en binnen de kortste keren werd het een enorm succes. Apple hoopt nu de vaste IE gebruikers te overtuigen met het gekende Apple gebruiksgemak en de grote snelheid van de browser. Voorlopig is Safari for Windows nog in publieke bà¨ta testfase. De definitieve versie wordt verwacht in oktober 2007. Ziet er alvast veelbelovend uit maar nog te pril om al een waarde-oordeel te vellen.

Download Safari for Windows bà¨ta hier.

netscape logoEn dan de ooit meest gebruikte browser ter wereld : Netscape Navigator. Toen Microsoft besloot hun eigen browser Internet Explorer in te bouwen in Windows was het snel afgelopen met Nescape Navigator. In 1996 gebruikte nog zowat 80% van alle (toenmalige) surfers deze browser, tegen 2002 was het bijna volledig afgelopen met het succes. Er volgden nog nieuwe versies van de browser, maar de lanceringen vielen meestal in dovemansoren. Met de nieuwe versie gaat Netscape, dat intussen zijn horizonten verbreedde, proberen een beetje van die oude glorie terug op te bouwen en we moeten het toegeven, het ziet er niet slecht uit. Doet heel hard denken aan FireFox, maar aan de andere kant toch ook weer niet. Van de ietwat saaie look-and-feel zijn ze blijkbaar nog niet volledig verlost. Zoals alle moderne browsers horen rss, tabbed browsing,… tot de standaarduitrusting. Handig is ook de feature Mini Browser die toelaat dat je twee pagina’s naast elkaar kan openen om ze bijvoorbeeld te vergelijken (zie afbeelding onderaan dit artikel).

Download Nescape Navigator 9 hier.

Voorbeeld van Mini Browser in Netscape Navigator 9 :

Netscape Navigator Mini Browser

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *