Redden wie zich redden kan: een goede 404 pagina maken

Een 404 fout is niet het einde van de wereld maar ook niet onbelangrijk. Toch is de pagina die de bezoeker op de hoogte brengt vaak heel slecht opgebouwd: ofwel wordt het probleem overdreven, ofwel zelfs niet aangepakt.

Een 404 is altijd een obstakel tijdens het bezoeken van een site maar door een goed ontworpen pagina hoeft het niet het einde te zijn. In dit artikel bespreken we enkele tips die je zullen helpen om een betere 404 pagina te maken.

 • Wat is die vierhonderd en vier?
  Eerst en vooral: laat de 404 uitdrukking vallen. Tenzij je website gericht is op een technisch publiek (en zelfs dan) is de kans groot dat een bezoeker niet weet wat je met dat getal wil zeggen.
 • Leg op een duidelijke en constructieve manier uit wat er misliep.
  Probeer verontrustend taalgebruik of panikerende designs te vermijden. Ja, wat er gebeurde is een probleem maar het is niet het einde van de wereld. Een knipperende rode titel in fullcaps is dan ook niet echt aan te raden. Verontschuldig je voor het ongemak en leg even uit wat er waarschijnlijk misliep. Vertel hem ook dat je hem kan helpen om zijn bestemming te bereiken.
 • Tijd om een invaller het veld op te sturen
  Toon bijvoorbeeld een lijstje geven met de laatste nieuwe posts of de populairste pagina’s. Zo zorg je ervoor dat een 404 pagina toch niet het einde van een bezoek wordt.
 • Wil je zoeken of naar de homepage terugkeren?
  Geef de bezoeker de mogelijkheid om vanop de 404 pagina te zoeken naar wat hij dan wel bedoelde. Wat in ieder geval onontbeerlijk is, is een link naar de homepage.
 • Stuur jezelf een mailtje
  Niets vervelender dan een pagina die gevonden wil worden maar niet bestaat. Laat het script voor de 404 pagina je daarom een mailtje sturen met daarin de url waar alles op misliep. Misschien heb je een bestand per ongeluk gewist of kan je toekomstige bezoekers via een 301 redirect naar de juiste pagina leiden.

Enkele voorbeelden van behulpzame 404 pagina’s

3 Comments

 1. Ilya

  17 months ago

  Kun je ook een vb geven van een script voor het versturen van een auto mail bij de 404?

 2. Tim Ceuppens

  17 months ago

  Dit zou moeten werken:

  < ?php$email = 'jouw@mailadres.be'; $onderwerp = 'ERROR! 404 Pagina!'; $bericht = ' Hallo jij!er is een 404 pagina getoont op het volgende adres: '. $_SERVER['SERVER_NAME'] . $_SERVER['REQUEST_URI'] . 'Alvast bedankt, Jouw website';$zend = mail($email, $onderwerp, $bericht);?>
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *