Protest tegen ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement

Dit weekend was er in verschillende Europese steden protest tegen de Anti-Counterfeiting Trade Agreement beter bekend als ACTA. Onder andere in Berlijn kwamen er duizenden op straat om voor hun online rechten op te komen. Maar wat houdt ACTA nu precies in? Simpel gezegd biedt deze wetgeving de internationale gemeenschap een beter platform om tegen piraterij in al zijn vormen op te treden.

In de eerste plaats lijkt ACTA rond namaakproducten te draaien. Ondernemingen zouden door ACTA meer rechtsmiddelen in handen hebben om hun intellectuele eigendom te verdedigen. Zo zou een bedrijf ladingen producten die onrechtmatig hun merknaam gebruiken, kunnen onderscheppen en laten vernietigen.

Internet privacy & vrijheid

Het protest focust echter op een ander aspect van ACTA. Want ook in de online wereld zou deze regelgeving ondernemingen het recht bieden hun intellectuele eigendom beter te beschermen. De grootste sponsor van de wetgeving is dan ook de Amerikaanse entertainment sector die onder andere met SOPA en PIPA al probeerde online piraterij aan banden te leggen in de VS en daarbuiten.

Net zoals bij SOPA zou ACTA ervoor kunnen zorgen dat websites en de eigenaars van deze websites gestraft worden voor het gedrag van gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan sociale netwerken zoals Facebook die geen controle hebben over de links en posts die verspreid worden. Maar zelfs kleine websites met een comments sectie kunnen het slachtoffer worden van gebruikers met slechte bedoelingen.

Ook YouTube sterretjes zouden het moeilijk kunnen krijgen. De Anti-Counterfeiting Trade Agreement richt zich specifiek op het gebruik van beschermd materiaal dat toepassingen heeft op commercieel niveau. Dit is een erg brede verwoording die bijvoorbeeld toepasbaar is op Justin Bieber. Bieber werd bekend door covers te zingen, zijn volledige carrière is dus gebaseerd op onrechtmatig gebruik van beschermd materiaal waaruit hij commercieel voordeel haalde. Natuurlijk zal Justin Bieber niet meteen geraakt worden, aangezien hij een erg vocale fanbasis heeft. Maar de Biebers van de toekomst zullen het mogelijk moeilijk krijgen indien ACTA wordt geratificeerd. (We hebben dan toch één positief element van deze wet gevonden…)

Justin Bieber zou potentieel een slachtoffer van SOPA, PIPA of ACTA kunnen worden.

ACTA zou echter ook ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gewone gebruiker. Zo stond er in eerdere versies van ACTA een 3-strike systeem. Als je 2 keer gewaarschuwd wordt voor het downloaden/delen van beschermd materiaal, zou je internet bij de derde inbreuk afgesloten worden. Dit druist in tegen de grondbeginselen van de Europese Unie, toegang tot het internet is een universeel recht en mag niet zonder grondige juridische stappen worden weggenomen.

De thuiskopie en de grijze zone

Het laatste druist ook in tegen het concept van de thuiskopie. Het is geen nieuw fenomeen dat je materiaal in huis hebt waarvoor je niet rechtstreeks betaald hebt. Denk bijvoorbeeld maar aan de talloze videocassettes die we vroeger opnamen van tv. Dit waren ook illegale kopieën, maar ze vallen onder de noemer thuiskopie waardoor er geen risico was (tenzij je ze verkocht natuurlijk). Tegenwoordig wordt er echter veel sneller en veel meer gekopieerd, wat volgens de entertainmentindustrie leidt tot enorme economische verliezen. Er zijn studies die de verliezen relativeren, maar natuurlijk kan niemand beweren dat het massale aanbod gratis films en muziek op het internet geen invloed heeft op de legale verkoop. 

Een populaire vorm van filesharing zijn torrents, waardoor dit verhaal iets moeilijker wordt. Bij een torrent download je niet alleen een bestand, je laat tegelijk anderen delen van het bestand bij jou downloaden. Je bent dus niet enkel een kopie aan het maken, maar meteen ook aan het verspreiden. Natuurlijk is dit geen “gebruik voor commerciële doeleinden”, maar het verspreiden van auteursrechtelijk bescherm materiaal is toch een grijze zone waarbij je voorzichtig moet zijn.

Facebook events die protesteren tegen ACTA:

Ook interne kritiek op ACTA

Er is echter veel onbekend rond de wetgeving. Het volledige debat rond ACTA werd dan ook achter gesloten deuren gevoerd, dit op zich is al niet erg democratisch. Er zijn echter tal van signalen die aanwijzen dat bovenstaande scenario’s niet overdreven zijn.

Martin Schulz, de nieuwe voorzitter van het Europese Parlement, heeft bijvoorbeeld op de Duitse zender ARD gezegd dat ACTA in zijn huidige vorm geen goede balans vindt tussen de rechten van copyright houders en individuele internetgebruikers. Ook het feit dat landen als Duitsland en Nederland de boot afhouden om het verdrag te tekenen zijn duidelijke tekenen dat het verdrag niet gedragen wordt door de volledige EU.

Bij de burgers is ACTA zeker niet populair. Dit weekend vonden er al tal van manifestaties plaats in onder andere Duitsland en Frankrijk. Ook in België en Nederland waren er enkele kleinere betogingen tegen de “onrechtvaardige wetgeving”. De kaart hierboven verzamelt de Facebook events die rond het protest tegen ACTA draaien. We zullen zien of de stop ACTA beweging voldoende is om ACTA af te voeren.

Denk je dat ACTA zal moeten buigen net zoals SOPA of vind je misschien dat het internet al te lang zonder wettelijke structuur werkt? Laat het ons weten in de comments!

Executive Summary

Wat? ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement
En? Het lijkt erg hard op een internationale kopie van SOPA.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *