Producten kopen via het nieuwsoverzicht op Facebook: binnenkort is het mogelijk!

facebook-producten

Sociale media voor je bedrijf? Je bent er waarschijnlijk al mee bezig. Een Facebook-pagina, een account op Twitter of LinkedIn, het hoort er allemaal bij. Via deze kanalen kan je een relatie opbouwen met je klanten. Bedrijven adverteren de laatste tijd ook steeds meer op deze sociale netwerksites om potentiële klanten te benaderen. Nu gaat Facebook nog een stapje verder.

Facebook test nieuwe ‘koop’-knop

Facebook koop-knopProducten aankopen in het nieuwsoverzicht zonder Facebook te verlaten? Momenteel is Facebook bezig met het testen van deze nieuwe toepassing. De site voegt een ‘koop’-knop toe aan de advertenties die in het nieuwsoverzicht van Facebook-gebruikers verschijnen. Deze knop kan ook toegevoegd worden aan bepaalde berichten. Zo kunnen bedrijven (potentiële) klanten ervan proberen te overtuigen om hun product aan te kopen zonder de sociale netwerksite te verlaten. Zo worden mensen onmiddellijk naar de juiste pagina verwezen en moeten ze niet te veel rondklikken.

Je gaat hier echter niet zoeken naar een product dat je wil kopen. Advertenties en berichten op pagina’s verschijnen op je nieuwsoverzicht op basis van wat Facebook over je weet: je interesses, ‘vind-ik-leuks’, wat je vrienden kopen, …

Op dit moment zit deze toepassing nog in testfase. Ze is enkel beschikbaar in de Verenigde Staten voor kmo’s. Op basis van de feedback van deze bedrijven en Facebook-gebruikers zal beslist worden of de nieuwe toepassing ook in andere landen uitgerold wordt. 

Facebook denkt aan je privacy

In hun aankondiging bevestigde Facebook dat ze ook aan de privacy gedacht hebben. Facebook neemt de volledige verwerking van de betaling voor z’n rekening en onderneemt verschillende stappen om de betaling op een veilige manier te laten verlopen.

Het bedrijf verzekert dat er geen betaalgegevens doorgegeven worden aan andere adverteerders. Mensen hebben wel zelf de mogelijkheid om gegevens op te slaan voor volgende aankopen.

Is het binnenkort mogelijk om producten te kopen via Facebook?

Click to tweet!

Facebook experimenteert al langer

Dit is niet de eerste keer dat Facebook toepassingen ontwikkelt waarbij mensen bepaalde zaken kunnen aankopen. Zo kon je via Facebook Credits virtuele goederen kopen. Facebook zet nu zijn innovatieve zoektocht verder om zijn gebruikers een 360°-ervaring te kunnen aanbieden: één die e-commerce dus ook niet onaangeroerd laat. Het aanbieden van deze service zorgt er bovendien voor dat het engagement en de tijd die op de site gespendeerd wordt, stijgt. Mensen zullen namelijk op Facebook blijven in plaats van naar een e-commercesite te gaan. Om nog maar te zwijgen van Facebook’s afroommogelijkheden bij zo’n transacties.

In de Verenigde Staten heeft Facebook al toestemming om transacties tussen gebruikers en online verkopers te vergemakkelijken en te regelen. In april 2014 vroeg de sociale netwerksite goedkeuring aan de Centrale Bank van Ierland om betalingsdiensten aan te bieden en overschrijvingen uit te voeren in Europa. Bij goedkeuring wordt het mogelijk voor gebruikers om geld op Facebook te plaatsen en het later uit te geven.

Ook via Twitter koop je producten

Twitter kocht onlangs Cardspring over, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwerken van mobiele betalingen. In de toekomst zal Twitter waarschijnlijk ook een soortgelijke ‘koop’-knop toevoegen. Deze sociale netwerksite had al een samenwerking met Amazon. Wanneer je #AmazonCart toevoegt aan je tweet over het product, verschijnt dit product onmiddellijk in je winkelmandje. Je koopt het product dus nog niet direct aan en moet terugkeren naar de Amazon-website.

Moet jij als bedrijf dit ook gebruiken?

Het positieve aan deze toepassing is dat mensen een product kunnen aankopen zonder dat ze Facebook verlaten. Ze moeten niet eerst nog naar een andere pagina, waardoor de kans op afhaken al iets verkleint.

Doordat Facebook enkel relevante advertenties en berichten toont, zullen mensen op bepaalde momenten sneller overtuigd zijn. Ze gaan vaker impulsieve aankopen doen. Dit is ook het geval wanneer ze mobiel op Facebook surfen.

Op dit moment is de toepassing nog gratis voor de bedrijven omdat het project nog in de testfase zit. Hoeveel deze toepassing echt zal kosten, is nog niet bekend.

Executive Summary

Facebook gaat weer een stapje verder. De sociale netwerksite test in de VS de nieuwe ‘koop’-knop op berichten en advertenties in het nieuwsoverzicht. Wij zijn alvast benieuwd of het zal aanslaan bij de gebruikers.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *