Politie twittert vanop Rock Werchter

Politiediensten die twitteren, het lijkt geen evidente combinatie. Maar niets is minder waar. Ook de arm der wet heeft de voordelen van social media ontdekt. Zo communiceert de federale politie tijdens Rock Werchter actief via Twitter.

Van woensdagmiddag 27 juni tot maandagmiddag 2 juli stuurt de politie tweets over onder meer de mobiliteit rondom het festivalterrein en het Leuvense station, en preventietips. Er zal getwitterd worden in het Nederlands, Frans en Engels. De tweets zullen verstuurd worden vanuit het commandocentrum van de federale politie, het communicatie- en informatiecentrum in Leuven en vanop het festivalterrein zelf.

Voor alle tweets wordt de hashtag #RW12 gebruikt: dezelfde hashtag die de organisatie van Rock Werchter gebruikt voor het evenement. De tweets van de federale politie zijn te volgen via @pers_fedpol (voor Nederlands en Engels) en @presse_polfed (voor Frans).

Er zijn overigens heel wat politiezones actief op Twitter. Het merendeel van de accounts zijn Vlaams. Brussel en Wallonië zijn veel minder op Twitter vertegenwoordigd. Qua aantal gepubliceerde berichten is @PolitieMechelen met 3.103 berichten (and counting) koploper.

Hulpverlening via Facebook en Twitter

Het nut van sociale media voor de politie en de festivalwereld was al langer bekend. Vorig jaar hebben gebruikers van Twitter en Facebook massaal getroffen festivalgangers van Pukkelpop te hulp geschoten. Uiteraard betuigden mensen hun medeleven, maar de sociale netwerksites werden al snel gebruikt om te vernemen of familie en vrienden het drama heelhuids hadden overleefd. Twitteraars gebruikten daarvoor de spontaan ontstane hashtag #ppok. Op Facebook werden personen van wie nog niets vernomen werd, getagged in berichten in de hoop gerustgesteld te worden.

De solidariteit voor de festivalgangers was ook groot onder de inwoners van Hasselt. Honderden mensen boden droge kleren en eten en drinken aan. Hun oproepen werden verzameld via de hashtag #Hasselthelpt.

Executive Summary

Wat? Tijdens Rock Werchter stuurt de politie tweets over de mobiliteit rond het festivalterrein en communiceert het over preventietips

1 Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *