Pay-per-call!

Pay-per-call is zowat het nieuwe hot topic in het zoekmachine marketing landschap.
Pay-per-call zou dan ook wel eens de technologie kunnen zijn die de grote massa adverteerders die geen aktieve online marketing kunnen/wensen te doen, te overhalen om toch online te adverteren.

In de US is er slechts 2% van de bedrijven die Adwords advertenties plaatst. 98% doet het niet, om verschillende redenen:
– geen website
– geen benul van de mogelijkheden
– te moeilijk om te beheren
– te tijdsintensief
– kosten kunnen groeien
– ….

Stel je voor dat je tekstadvertenties hebt, maar ipv een webadres een telefoonnummer. Een centrale registreert of je een telefoontje ontvangt door toedoen van deze advertentie en je betaalt per telefoontje. You pay per call!

Mijn inziens opent dit een opportunity-window voor enkele spelers op de markt. Voor de adverteerders is dit ook een opportuniteit. Ipv te adverterteren voor een volledig jaar, kan je zelf gaan bepalen hoeveel je wenst te betalen per telefoon in zo in meer of mindere mate je telefoon-verkeer en marketinginspanningen afstemmen op je behoefte. De kleine zelfstandige en de KMOs zijn de doelgroep hier.

Toffe technologie, mooie mogelijkheden, maar m.i. moet dit toch gepaard gaan met sterke localiseringsmogelijkheden. De ruitenwasser in Gent wenst enkel te adverteren in Gent en heeft er geen baat bij te adverteren in Brugge (niet zijn werkterrein). De ceremoniemeester wenst te adverteren in Nederlandstalig België en niet in Wallonië. Local wordt meer en meer belangrijk. Google, Yahoo en anderen hebben dat goed begrepen.

Ik heb binnen enkele weken een onderhoud met één van de Belgische spelers waar pay-per-call een opportuniteit zijn kunnen gaan zijn. Ik ben echt benieuwd hoe ver ze daar staan. Ik onderschat hen niet en vermoed dus dat ze me gaan vertellen dat ze reeds plannen hebben in die richting. Maar een sterke ip2location database is onontbeerlijk. Wie heeft deze voor België?
Inzendingen zijn welkom.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *