Overname in-game advertiser AdScape: ontwikkelt Google eigen Second Life?

De geruchten dat Google een online game in de aard van Second Life aan het bouwen is steken weer de kop op. Second Life van Linden Labs in een online virtuele wereld waar je alles kan doen wat je in het echte leven ook kan doen (maar dan zonder morele beperkingen) en de game is de laatste maanden zeker in Europa een ware hype geworden. En waarom zou Google het niet anders of zelfs beter kunnen?

Alle knowhow en technieken zijn aanwezig in Mountainview: Google Earth zou eenvoudig omgebouwd kunnen worden van een afspiegeling van de echte wereld tot een virtuele wereld. Sinds enige tijd kan je op Google Earth ook 3-dimensionele objecten aanmaken en plaatsen met het intuïtieve SketchUp. Dus zelf gebouwen, straten en avatars aanmaken is ook al mogelijk. En nu zou Google ook nog AdScape, een in-game advertising firma, overnemen.

Zo zou het er uit kunnen gaan zien: Google Earth wordt omgebouwd tot een virtuele wereld, met SketchUp maak je een avatar aan en je bent vertrokken. Je kan rondwandelen, mensen leren kennen, lid worden van communities, dingen kopen en verkopen,… En natuurlijk wordt de virtuele wereld onderhouden met de dollars die de in-game advertenties opleveren. Gepersonaliseerde of regionale reclame is perfect mogelijk. Ofwel wordt je profiel gekoppeld aan je Google-account, ofwel worden de IP-adressen gefilterd (bepaling van locatie). En in plaats van virtuele spullen te kopen met virtuele Linden dollars kan je echte spullen kopen met echte dollars. Betalingen verlopen uiteraard via Google CheckOut. Bedrijven zullen staan springen om een virtuele vestiging te openen.

En als Google zich haast zou het best wel eens succes kunnen hebben. De laatste weken ligt Second Life immers zwaar onder vuur. Second Life zou helemaal niet veilig zijn om te gebruiken en makkelijk te hacken zijn. Gebruikers die de overstap naar Windows Vista hebben gemaakt kunnen voorlopig niet inloggen. Bovendien hebben meer en meer gebruikers het gevoel dat Second Life richting piramidespel aan het evolueren is. Enkele grote (virtuele) vastgoedmakelaars verdienen schatten op de rug van nieuwe gebruikers.

Benieuwd wat de toekomst zal brengen…

Suggesties voor de naam: Second Earth? Google Life? GLife?

2 Comments

  1. Tom Bogaert

    19 months ago

    Mooie theorie Joris. Niet echt ondenkbaar.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *