Optimaliseren voor zoekmachines: 5 basis tips om gevonden te worden

optimaliseren zoekmachine gevonden worden

Als u uw website wilt open stellen aan een groot publiek dan is het belangrijk dat u gevonden wordt tussen de zoekresultaten van de zoekmachines. De beste plaatsen om gevonden te worden zijn op de eerste pagina van de resultaten. Om hier te geraken moet aan het optimaliseren voor zoekmachines doen. We geven u 5 eenvoudige tips om uw website een betere positionering te geven met als gevolg dat ze meer verkeer genereert.

 1. Voordat u zich stort op het veranderen van uw website moet u eerst aandacht schenken aan keywords optimalisatie. Doe onderzoek naar keywords waarop u zich wilt richten. Ga na of deze keywords up-to-date zijn. Gebruik hiervoor één van de verschillende keyword tools.
 2. De volgende stap is homepage optimalisatie. De homepage is de hoofd-pagina van uw site, van hieruit worden de bezoekers genavigeerd naar de verschillende onderdelen van uw site. Het is dus de pagina waarop uw bezoekers meestal belanden. Deze pagina is ook belangrijk voor de zoekmachine die deze indexeert zodat ze makkelijker te doorzoeken is om vervolgens te gebruiken binnen de zoekresultaten. Het eerste onderdeel van uw homepage optimalisatie is het optimaliseren van de titel-tags, beschrijving en keyword-tag zodat ze up-to-date zijn aan de keywords die u target. Een volgende stap in de optimalisatie van uw homepage is tekst optimalisatie. Zorg hierbij ervoor dat u altijd een stuk tekst heeft op uw homepagina. Deze tekst moet ook relevante keywords bevatten en zorg vervolgens ervoor dat deze tekst tijdig geoptimaliseerd wordt aan de getargette keywords.
 3. We spraken hierboven al over tekst optimalisatie. Maar deze vorm van optimalisatie is toepasbaar op elk onderdeel van uw website waar tekst is op terug te vinden. Ook bij deze teksten is het belangrijk dat u uw aandacht vestigt op de keywords en zorg dat ze geoptimaliseerd blijven. Vergeet niet gebruik te maken van synoniemen om zoveel mogelijk zoekvariaties te omvatten. Let erop dat u niet enkel een tekst produceert die zinvol is voor de zoekmachine maar ook een die vlot leesbaar is voor uw klanten.
 4. Een ander aandachtspunt bij de optimalisatie van uw website is link optimalisatie. Linkbuilding is een belangrijk onderdeel bij SEO. Zorg eerst en vooral dat uw interne links nog correct refereren naar een pagina’s binnen uw website. Deze interne links moeten goed gestructureerd zijn zodat uw link populariteit verhoogd wordt binnen uw site. Kijk ook uw backlinks goed na. Zo moeten de links van uw pagina naar een andere pagina nog steeds operationeel zijn, zorg hierbij ook dat ze nuttig zijn voor uw site. Het is beter een paar relevante links te hebben dan een veel irrelevante. Een grote hoeveelheid aan links naar minderwaardige sites halen ook uw geloofwaardigheid naar beneden.
 5. Tot slot adviseren we u nog aandacht te besteden aan meta tag optimalisatie. De meta tags hebben een groot belang omdat zoekmachines hieruit informatie halen over wat er op de site te zien is. Maak daarom tags aan voor alle belangrijke pagina’s binnen uw site en houdt ze geoptimaliseerd zodat ze relevant zijn voor de inhoud die er op de pagina is terug te vinden. Zo is het zelfs bij grote sites mogelijk voor de zoekmachine om intern snel naar relevante informatie te zoeken en vervolgens weer te geven in de zoekresultaten.

Het optimaliseren van uw website kan zeer efficiënt zijn om meer verkeer te genereren naar en op uw website. Maar denk eraan dat dit geen eenmalige activiteit is dus onthoud deze regels goed. Om goed te blijven scoren bij de zoekresultaten moet u regelmatig uw optimalisatie updaten.

2 Comments

 1. Cas

  12 months ago

  Een andere goede tip is om eerst een goede CMS te kiezen. Ervan uit gaande dat de meeste beginnende internet ondernemers geen custom made site laten bouwen. WordPress is een gebruiks- en SEO vriendelijk CMS dat relatief eenvoudig is te onderhouden.

  Ook Joomla is een prima CMS. Nadeel is de wat lastigere structuur; het is wat moeilijker om dit CMS onder de knie te krijgen. Magento is een zeer uitgebreide webshop CMS dat prima is ingericht om beter gevonden te worden.

 2. Tom Bogaert

  12 months ago

  correct cas. zeer terechte opmerking. we zullen seo vriendelijke cms’en op rijtje zetten in de volgende dagen. bedankt voor jou bedenking
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *