Onrust over de privacy van de gebruikers van zoekmachines

Google houdt grote hoeveelheden data bij over de surfgewoonten van zijn gebruikers. Deze gegevens zijn erg begeerd door zowel onderzoekers en marketeers als de overheid. De zoekmachineleider beschouwt inmengingen van de overheid " zowel de Amerikaanse als die van eender welk ander land – als de grootste bedreiging voor de online privacy. Dit verklaarde Eric Schmidt, Google´s CEO, enkele dagen geleden. Aanleiding hiervoor was de publicatie door AOL (America On Line) van informatie over de zoekopdrachten van 500.000 van zijn gebruikers op hun website, een publicatie die naar zij zelf beweren per ongeluk gebeurde.

Volgens Schmidt wordt de privacy van de zoekmachinegebruikers bedreigd, meer dan door toevallige publieke bekendmakingen van data, door mogelijke verzoeken van de overheid aan Google om gegevens vrij te geven met betrekking tot de surfgewoonten van zijn gebruikers. Dergelijk verzoek kwam er reeds begin dit jaar van het Amerikaanse Justice Department in zijn strijd om kinderen te beschermen tegen online porno, en werd afgewezen door de zoekmachinegigant.

Bij elke zoekopdracht op een site van Google worden je internet IP adres, cookie ID, de datum en het uur, je zoektermen en browser configuratie opgeslagen. Deze informatie wordt ook verzameld door Yahoo, Microsoft´s MSN, en andere zoek- en e-commerce bedrijven. Maar aangezien Google duidelijk het grootste marktaandeel op de zoekmachinemarkt heeft en een centrale rol speelt op het web zal de manier waarop het bedrijf in de toekomst de gegevens die het verzamelt van zijn gebruikers zal behandelen bepalend zijn voor het hele internetlandschap.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *