Nieuwe update Google-algoritme: wat is de impact op je SEO?

Update Google-algoritme

Google update geregeld zijn algoritme om te bepalen welke positie zoekresultaten krijgen. Hummingbird, Penguin, Panda, het zijn allemaal namen van vorige Google updates. Deze keer heeft de internetgigant geen naam gegeven aan de update. De gerenommeerde website Search Engine Land spreekt zelf over de ‘pigeon update’, omdat een duif ook altijd terug naar huis keert.

Wat is de Pigeon update en heeft die een impact op mijn site?

De pigeon update is een lokale algoritme update die ervoor zorgt dat er betere lokale zoekresultaten weergegeven worden in Google. De veranderingen zijn momenteel enkel te zien in de VS wanneer iemand iets in het Engels opzoekt. Wanneer deze update ook in andere landen en talen wordt doorgevoerd, is nog niet geweten. De verandering is zichtbaar wanneer je in de VS bijvoorbeeld ‘restaurant Chicago’ ingeeft. Lokale directories of verzamelsites zoals TripAdvisor krijgen daarbij meer zichtbaarheid, waardoor de sites van de restaurants zelf het met een lagere positie in de zoekresultaten moeten stellen. Ook afstand en locatie hebben een grotere impact.

Lokale bedrijfswebsites verliezen terrein.

Op dit moment zijn de meningen over de nieuwe zoekresultaten verdeeld. De update is positief voor websites zoals TripAdvisor of Yelp, maar de lokale bedrijfssites verliezen terrein. Niet iedereen is ervan overtuigd dat deze aanpassing een betere gebruikerservaring met zich meebrengt.

Veranderingen in de zoekresultaten

Er zijn vier grote veranderingen te onderscheiden. Ten eerste stijgen lokale directories in de zoekresultaten. Ze staan nu boven de eigen site van bijvoorbeeld een bepaald restaurant in Chicago. Ten tweede is het probleem met Yelp opgelost. Deze verzamelsite werd niet altijd bovenaan in de zoekresultaten getoond. Mensen die de naam van een restaurant opzochten en ook Yelp vermeldden in de zoekopdracht, kregen eerst zoekresultaten met een Google+ pagina en beoordelingen te zien. De site van Yelp kreeg je pas enkele resultaten later te zien.

Local packs

Bron: http://www.link-assistant.com

Ten derde zijn er ook veranderingen gebeurd aan de ‘local packs’, zoekresultaten op Google die gelinkt zijn aan Google Maps (zie foto). Die worden in vele gevallen niet meer vertoond. Op Google Maps zijn de resultaten ook veranderd.

Carroussel pigeon update

Bron: http://www.techne.be

Ten slotte zijn er soms enkel lokale resultaten in carrousel (bovenste deel in de foto) te zien. Daaronder staan enkel lokale directories.

Gevolgen van de Pigeon update

Zoekmachineoptimalisatie zal alleen maar aan belang winnen.

Deze update heeft verschillende gevolgen. Zoals vermeld krijgen lokale directories meer zichtbaarheid, terwijl de bedrijfswebsite terrein verliest. Hierdoor wordt zoekmachineoptimalisatie (SEO) nog belangrijker. Is je SEO optimaal? Dan maak je kans om toch hoog genoeg te blijven scoren. Lokale directories scoren namelijk erg sterk op het gebied van SEO. Daarnaast moet deze update tot meer relevante lokale zoekresultaten leiden.

Bereid je voor op de Google Pigeon Update

Om je optimaal voor te bereiden op de komst van de Pigeon update, onderneem je het best volgende acties:

  • Het is belangrijk om aanwezig te zijn op de lokale directories. Geef er informatie over je bedrijf en check of de info op de verschillende lokale directories correct is.
  • Zorg ervoor dat je bedrijf een Google+ lokale pagina bezit. Deze pagina vind je onder ‘Google mijn bedrijf’. Let hierbij wel goed op dat je de juiste categorie gebruikt om je bedrijf te omschrijven.
  • Gebruik consequent dezelfde naam en contactgegevens.
  • Heb je meerdere vestigingen? Maak dan op je website ook een pagina aan per vestiging en implementeer daar je adres en contactgegevens in microformat.

SEO optimalisatie zal alleen maar aan belang winnen. Leg hier meer de focus op en haal een specialist in huis indien je hier problemen mee hebt. Naast de technische kant van SEO, kan je al beginnen met mensen aan te moedigen om reviews over je zaak te schrijven op je Google+ pagina, review sites en lokale directories. Probeer ook je website op zoveel mogelijk andere sites te laten vermelden. Schrijft iemand een artikel over je zaak op zijn website? Perfect!

Executive Summary

Google heeft zijn algoritme opnieuw aangepast. Deze keer zijn de lokale zoekresultaten in de VS veranderd. Met onze aanbevelingen zorg je ervoor dat je website bovenaan in de zoekresultaten verschijnt.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *