Nieuw verdienmodel Facebook: Video-advertenties

Facebook wil deze zomer de eerste video-advertenties lanceren op het sociale netwerk. Die zouden in de newsfeed van de gebruikers verschijnen. Facebook hoopt via deze videoreclame een groot deel van zijn inkomsten te verwerven. Dat meldt AdAge op basis van gesprekken met drie adverteerders die reeds benaderd werden door Facebook.

Reclamebudgetten voor televisie

Volgens AdAges mikt Facebook op reclamebudgetten die normaal voor televisie bestemd zijn. Door het potentieel hoge bereik en de hoge waardering is Facebook in zekere zin grote concurrentie voor tv.  De sociale netwerksite richt zich dus op dezelfde partijen die advertentieblokken voor tv inkopen.

Één milijoen voor een video-advertentie

Begin maart paste Facebook zijn newsfeed aan om plaats te maken voor de video-advertenties. Twee kolommen werden een brede kolom, hierdoor zijn bredere video’s mogelijk. Nu zijn ze actief op zoek naar adverteerders die interesse hebben in zo’n video-advertentie. Er werden al verschillende bureaus benaderd om de advertentieruimte te verkopen. Volgens deze bronnen hoopt Facebook voor zo’n advertentie minimaal 1 miljoen dollar te ontvangen.

Drie video-advertenties per dag

Facebook wil vier video-slots per dag verkopen. Dat wil zeggen: 4 miljoen dollar extra inkomsten. Zo’n video blijft dan één dag in de newsfeed. De video-advertentie mag maximum 15 seconden duren. De advertenties worden automatisch afgespeeld en nemen even het scherm over. Elke gebruiker zou maximaal drie video-advertenties per dag te zien krijgen.

Vage doelgroep

Momenteel verkoopt Facebook video-advertenties in vier categorieën. Deze zijn onderverdeeld in breed demografisch profiel. De vier categorieën zijn: reclame voor mannen onder de 30, reclame voor vrouwen onder de 30, reclame voor mannen boven de 30 en reclame voor vrouwen boven de 30. Redelijk breed genomen en weinig specifiek. Natuurlijk wel een streepje voor op tv.

Mobiel?

Voorlopig zijn er enkel plannen om de video-advertenties in de desktopversie van Facebook te tonen. Er wordt wel aan een manier gewerkt om deze video-advertenties aan te bieden via de mobile-apps. Hier is voorlopig nog geen duidelijkheid over.

Facebook weigerde om te reageren op de geruchten over de video-advertenties en het prijskaartje.

Executive Summary

Facebook lanceert deze zomer de eerste video-advertenties.
3 video’s van telkens 15 seconden zullen dagelijks verschijnen in de newsfeed van gebruikers.

Leave A Comment
    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *