Niemand kan een # 1 positie garanderen op Google!

Google_PagerankTegenwoordig zie je dagelijks wel één of andere zelfverklaarde ‘zoekmachine marketing specialist’ die beweert dat ze jouw website gegarandeerd op de eerste positie krijgen in de zoekresultaten van Google. Onmogelijk! Wij leggen je uit waarom.

Als bedrijf actief op de zoekmarkt, weten wij en onze zoekmachine marketing consultants bij QueroMedia zeer zeer goed dat een gegarandeerde eerste plaats op de zoekmachine van Google onmogelijk is. Uiteraard is het wel mogelijk dat je de eerste positie behaalt MAAR niemand kan je dit garanderen. Er zijn een heleboel factoren die de zoekmachine positie van een website beïnvloeden zoals: hoe competitief je keywords waarop je wilt scoren zijn, de kwantiteit en kwaliteit van links die naar jouw site verwijzen tegenover de competitie die je moet overtreffen en veel, veel meer.

Een gegarandeerde eerste positie is dus onbestaande, ook al bezit het bedrijf dat jij hiervoor hebt aangesproken de kwaliteiten om dit op een ethische manier klaar te spelen.

Dat gezegd zijnde, wil ik je graag het volgende filmpje tonen van Matt Cutts van Google. Matt Cutts biedt hierin enkele verklaringen waarom een gegarandeerde eerste plaats onbestaande is. Eén van zijn verklaringen is dat als je bijvoorbeeld een loodgieter bent, dat je dan niet als eerste wilt staan voor het woord ‘loodgieter’. Want in dat geval ontvang je telefoontjes van over heel de wereld om het sanitair te verzorgen. Bij voorkeur zal je als eerste willen ranken op de zoekterm ‘loodgieter Antwerpen’ omdat je daar werkt. Wanneer consultants van zoekmachine marketing bedrijven tegen jouw als klant zeggen ‘wij krijgen jou op positie #1’ dan is dat ofwel gelogen, ofwel zullen ze een longtail query gebruiken waarop (bijna) nooit gezocht word waardoor je automatisch als eerste rankt. Maar dat heeft uiteraard weinig of geen enkele waarde, je zal er niets of niet veel uithalen. Als klant is het dus opletten geblazen en als bedrijf zou je altijd het doel van de klant voor ogen moeten houden: goed – en bij voorkeur als eerste – scoren op de meest relevante zoekwoorden.

Bekijk dit filmpje dus goed en onthoudt als bedrijf en als klant dat je een eerste plaats niet kan vragen/beloven.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a6zGjcf6Snw&feature=player_embedded[/youtube]

2 Comments

 1. bart verelst

  12 months ago

  helemaal mee eens de eerst plaats garanderen in pure bedrog

  maar een weinig zeggend bericht als dit schrijven vol zoektermen waarvoor je als bedrijf zelf graag wil scoren is dat ook lijkt mij

  meerwaarde zo goed als nihil

 2. Tom Bogaert

  12 months ago

  Hey Bart, blij dat je het eens bent met ons. Ik begrijp dat dit bericht voor jou als evident overkomt, maar dit is het naar onze mening niet echt. Het gebeurt nog meer dan je zou verwachten, vandaar dat we dachten het nog maar eens onder de aandacht te brengen.

  Gezien onze achtergrond zou het gek zijn dan ook geen rekenschap te geven aan hoe zoekmachines werken.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *