17.11.2011 - Technology

Music galore – Spotify of Google Music?

Muziekland davert op zijn grondvesten. Spotify is eindelijk gelanceerd in België én Google Music is uit bèta fase en beschikbaar in de VS. Ik voel me als een kind in een grote snoepwinkel. Welk liedje wil ik – gratis, legaal én met goede kwaliteit – voor het eerst opzetten? Want ja hoor, hier vind je bijna álles wat zingt of swingt.

Wat hebben Spotify en Google Music ons concreet te bieden? Wat maakt de cloud-based producten zo speciaal?

Spot on Spotify

Spotify is gemakkelijk in gebruik, heeft zeer veel functies en biedt een  meer dan gemiddelde muziekkwaliteit. Vooraleer je gebruik kan maken van de online muziekdienst moet je die downloaden en dan kan je beginnen snuisteren in de meer dan 13 miljoen liedjes.

Streamen, downloaden en opslaan

Je kan muziek online beluisteren (streamen) en downloaden als MP3 (hiervoor moet je betalen). Het streamen gaat zeer vlot en zonder onderbrekingen. Je hebt zelfs niet het gevoel dat je aan het streamen bent. Ook liedjes kan men importeren in een bibliotheek of een specifieke afspeellijst. Zo is het gemakkelijk om achteraf muziek terug te vinden en collecties te maken.

Free, limited en premium

Spotify Free = gratis

Met de gratis versie kan je voor 6 maanden onbeperkt muziek beluisteren. Nadeel is wel dat je muziek wordt onderbroeken door reclameblokken – een irritante stem die Justin Bieber aankondigt, waarna dan ook effectief het liedje word afgespeeld. De banners die verschijnen met voorgestelde afspeellijsten kunnen daarentegen best wel interessant zijn. Na een half jaar krijg je nog maar 10 luisteruren per maand en kan je een nummer maximum 5 keer beluisteren.

Spotify Unlimited = 4,99 euro/maand

Voor een prikje ben je verlost van Justin en consoorten en kan je onbeperkt muziek beluisteren zonder reclame. Een test wijst uit dat de kwaliteit van de muziek ook beter is.

Spotify Premium = 9,99 euro/maand

Met de premium versie kan je zelfs muziek op je afspeellijsten offline beluisteren en Spotify gebruiken op je smartphone. Bovendien kan je de dienst ook gebruiken op je stereo-installatie. Als je de Spotify app installeert op je smartphone krijg je 2 dagen een gratis premium acccount.

Voordelen en nadelen

Van zodra je begint te zoeken zal je opmerken dat Spotify beschikt over een zeer uitgebreide catalogus. De streams zijn van zeer goede kwaliteit en je kan makkelijk zoeken. Geen zin om te zoeken? Zet dan gewoon een radiostation op (verschillende muziekgenres). Net zoals in andere muziekdiensten kan je eigen afspeellijsten maken in je bibliotheek. De synchronisatie met iPod gebeurt tevens automatisch.

Het sociale component is niet over het hoofd gezien. Je kan nummers of afspeellijsten delen via Facebook, Twitter, Spotify en Messenger. Wanneer je Spotify opent zie je ook onmiddellijk de publieke lijsten van Facebook vrienden raadplegen. Als je niet wil dat je lijsten publiek zijn, pas dit dan aan!

Het grootste nadeel bij de Free account is de reclame. Dit werkt na een tijd echt wel storend. Bovendien kan je na 6 maanden niet meer onbeperkt luisteren. Ook downloads zijn niet goedkoop. Voor een single download van Elvis Costello betaal je 1,59 euro (Bij iTunes is dat 0,99 euro). Daarbij is het downloadtegoed maar een maand geldig en zijn toch niet alle bands en liedjes beschikbaar. Bands zoals Metallica die resoluut tegen het downloaden van muziek zijn, kan je niet terugvinden.

Google Music

In onze mailbox verscheen vanmorgen een bericht waarin bekend werd gemaakt dat Google Music uit bèta versie is gehaald. Helaas blijft het echter enkel beschikbaar in de VS. We hadden enkele weken geleden reeds de kans om Google Music Bèta uit te testen en waren hiervoor best te vinden.

Nummers opslaan in de cloud

Het is all cloud wat de klok slaat tegenwoodig. Google Music biedt de mogelijkheid om 20.000 liedjes op te slaan, die overal beschikbaar zijn. Natuurlijk kan je hier ook muziek downloaden tegen betalen. Voor 0,99 dollar kan je een nummer aanschaffen.

Nummers downloaden

Google Music zou geen product van Google zijn indien het niet werkt met exclusiviteit. Zo verkopen enkele groepen exclusief hun muziek voor een bepaalde periode op de muziekdienst.

Muziek delen

Net zoals bij Spotify kan je ook muziek delen, en dan in het bijzonder via Google+. Binnen Google Music kan men op de +1 button klikken en nummers delen met verschillende cirkels. Vrienden kunnen die muziek dan beluisteren via de stream. Free publicity dus! Nieuw is ook de Artist Hub waar Google aan artiesten de mogelijkheid biedt om bekend te worden of muziek te verkopen. Ideaal voor bands die geen geld hebben om een cd te maken.

 

Google Music lijkt op het eerste zicht mooi. Exclusiviteit, share mogelijkheden, integratie binnen de Google producten, enz. Toch is het niet zeer vernieuwend in vergelijking met iTunes.

Ik ga alvast mijn Spotify playlists aanvullen.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans