Mobile apps op je desktop: de chrome web store en windows 8

Smartphones worden steeds belangrijker in de manier waarop mensen het internet ervaren. Een groot deel van je bezoekers gebruikt namelijk een mobiel toestel om je site te bezoeken. Deze toestellen hebben enorme veel vooruitgang geboekt van de oude GSM’s met speciale browsers die enkel mobiele sites konden bezoeken, naar smartphones die bijna evenwaardig zijn aan een desktop of laptop.

Er komt echter ook een evolutie op gang in de andere richting. Voor smartphones en tablets zijn applicaties enorm belangrijk voor een goede gebruikerservaring. Nu komen deze mobiele apps ook naar je desktop en laptop in de vorm van de Chrome web store en binnenkort met Windows 8.

Google Chrome apps

Pimp je browser met de Chrome web store

De Chrome web store was al langer open in de Verenigde Staten, maar nu kunnen we ook in België en Nederland onze Google Chrome browser pimpen met verscheidene apps. Ben je verslaafd aan Angry Birds of ben je een fan van HootSuite? Dan kan je ze nu aan Chrome linken en binnen enkele seconden laden.

Met andere woorden: het gemak van een smartphone komt nu naar je desktop of laptop. Met de populariteit van Google’s mobiele platform Android is het ook niet vreemd dat Google een brug tussen de twee werelden slaat.

Natuurlijk is het idee van een app store niet echt uniek. De concurrenten Firefox en Apple’s Safari bieden ook add-ons en extensies voor hun browsers, hoewel ze vergeleken met de Chrome web store wel erg beperkt zijn. Een blik op de Firefox add-ons toont enige interessante opties, maar naar mijn mening werken add-ons minder intuïtief dan de apps van Chrome en lijkt de kwaliteit ervan ook niet bepaald indrukwekkend.

Apple’s browser Safari biedt extensions aan om je browser uit te breiden naar wens. De verzameling extensions is redelijk groot en biedt interessante mogelijkheden. Maar er is geen Nederlandstalige versie te vinden en de extensions zijn ook specifiek gemaakt voor de Amerikaanse markt. Als je graag de New York Times leest en naar baseball kijkt is dit geen probleem. Als je een Belgische krant wilt lezen en voetbal wilt kijken, dan biedt Apple echter bitter weinig.

Windows 8 geeft je PC een mobiele interface?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JYOA1k-nfJI&feature=player_embedded[/youtube]

Internet Explorer lijkt op dit moment helemaal geen app store te hebben. Microsoft heeft zijn app store gepland voor Windows 8, het nieuwste besturingssysteem van Microsoft waar nu heel wat hype rond is. Het lijkt erop dat deze veel meer mogelijkheden zal bieden dan Google’s versie, omdat een besturingssysteem nu eenmaal veel breder is.

Microsoft gaat echter nog enkele stappen verder met hun Metro user interface. Bovenstaand filmpje toont een preview van Windows 8. Deze user interface lijkt enorm veel op deze van een smartphone of de iPad. Samen met de app store zou Windows 8 er wel erg anders uit kunnen zien dan we gewend zijn van onze PC’s. Opvallend in het filmpje is de nadruk op sociale aspecten. Bestanden delen wordt enorm eenvoudig met de nieuwe interface.

Ben je een fan van deze overgang van mobiel naar PC of gaat Microsoft misschien de verkeerde richting uit?

2 Comments

 1. Tom Bogaert

  11 months ago

  Windows8 lijkt (zoals altijd) een hele verbetering. Al moeten ze bij Microsoft dringend de boot time verbeteren.
  Wat ze blijkbaar ook gedaan hebben. http://www.youtube.com/watch?v=9ia3zBs42cc
  Niet zo frustrerend als 3 à 5 minuten booten.
  De Apps lijken ook eigentijds. integratie met social ben ik niet overtuigd. Zijn er nog messenger-gebruikers???
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *