Microsoft komt met gratis advertentieversie van Works

WinV_2Dbutton_2Dfinal_small.jpgMicrosoft gaat versie 9 van het product Works, een goedkope, afgeslankte versie van een tekstverwerker en een rekenblad, preinstalleren op de pc’s van een aantal hardware leveranciers. Niets speciaal zou je zo denken, zij het niet dat deze versie gratis wordt aangeboden. De versie zal wel ondersteund worden door middel van advertenties. Microsoft zal dit businessmodel minstens een jaar testen. Of ze ook een gratis online versie gaan beschikbaar maken, à  la Google apps, wil Microsoft nog niet bekendmaken. Dit zal waarschijnlijk afhangen van de resultaten van deze test.

Gebruikers die de advertenties beu zijn hebben uiteraard de optie om te upgraden voor 40 dollar naar een advertentievrije versie van Works 9, of naar een testversie van Office2007, voor een kost tussen de 149 en 679 dollar.

Microsoft CEO Steve Balmer laat nog weten dat het ‘Software as a Service’ (SaaS) moet omarmen, zonder weliswaar de basis van Microsoft uit het oog te verliezen. Waarom ze dan deze versie niet als service lanceren is mij alvast een raadsel. De enige reden die ik kan bedenken is dat Microsoft er sterk in gelooft dat gebruikers liever een applicatie en de gegenereerde sensitieve datafiles lokaal zouden hebben, ipv ze over het internet aan te maken en ze te bewaren op de servers van een softwareleveranciers. Hmm, iets voor te zeggen?

1 Comment

  1. Tom Michiels

    18 months ago

    Microsoft begeeft zich op glad ijs als ze software gaan preïnstalleren! Remember Internet Explorer en WIndows Media Player?
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *