Tom Bogaert

B2B communicatieContent marketingEngagement techniekenMeer topics Ludieke sociale media acties

23.09.2014 - Creativity

Ludieke en creatieve B2B communicatie: waarom het wel werkt!

Er werden al talrijke studies verricht rond de effectiviteit van online B2C communicatie, maar hoe zit het juist met online B2B communicatie? Welke tone of voice moet je gebruiken en via welke kanalen verloopt deze communicatie idealiter? Gelden dezelfde regels als offline of dien je je te baseren op de technieken van online B2C communicatie? En, last but not least, hoe hou je het spannend en creatief?

Online vs Offline, B2B vs B2B?

We zien vandaag dat B2B marketeers de lijn van hun offline communicatie regelmatig doortrekken in hun online communicatie. De content en tone of voice zijn dan gelijkaardig, maar is dit wel de beste manier? Informatie uit online communicatiekanalen wordt immers op een compleet andere manier verwerkt dan informatie verkregen uit meer traditionele kanalen. Als we bijvoorbeeld kijken naar Facebook zien we dat zakelijke en puur informatieve content niet werkt. Hoe kan je als B2B-bedrijf je doelpubliek bereiken en engageren via online kanalen?

Je klanten zijn gewoon mensen die door dezelfde engagementtechnieken getriggerd worden als in een B2C-omgeving.

Online communicatie in een zakelijke context zou de regels van online B2C communicatie moeten volgen. Je klanten zijn immers gewoon mensen die door dezelfde engagementtechnieken getriggerd worden als in een B2C-omgeving. Het gebruik van storytelling, humor, actualiteit, uitnodigende afbeeldingen, … spelen in op de emoties van de klant en werken bijgevolg engagerend.

 

Een portie humor bij je post?

Het is fout te denken dat je B2B-klanten zich niet op Facebook, Twitter of LinkedIn bevinden. Ze bevinden zich wél op sociale media en hier kan je je klanten op een luchtige en leuke manier bereiken. Ludieke elementen zoals komische en amusante aspecten verwerken in je posts kan hierbij helpen. Let wel op bij het gebruik humor, want soms kan dit in het foute keelgat schieten bij de klant!

Het zou zonde zijn om de kracht van sociale media niet te benutten, ook in een B2B-context.

 

De creatieve aanpak van Maersk

De Facebookpagina van Transportgigant Maersk is een mooie illustratie van hoe B2B-communicatie via social media stimulerend kan werken. Het bedrijf staat op de tweede plaats in de lijst van ‘Most engaging firms on Facebook’, wat zeer opmerkelijk is aangezien het exclusief B2B-services aanbiedt. De posts van Maersk, die een aanzienlijk aantal likes, comments en shares genereren, zijn qua toon luchtig en bevatten ludieke elementen. Ook gebruiken ze vaak “wist-je-datjes” in hun posts wat de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van de bezoeker aanwakkert.

bron: https://www.facebook.com/MaerskGroup

Tom Bogaert

Tom is CEO van Onlyhumans en gepassioneerd blogger over digitale marketing, met een overduidelijke en evidente voorliefde om via Search, Content & Social marketing merken menselijker te maken.

Lees meer van Tom