Wat is de kans dat Larry Page als CEO Google slaagt?

Larry Page Google CEOSamen met het bekendmaken van de fenomenale omzetcijfers in Q4 bevestigde Eric Schmidt gisteren op de Google blog dat hij zou terugtreden als CEO van Google. Larry Page zal vanaf april de vaandel van Schmidt overnemen. Schmidt hoopt dat het bedrijf efficiënter zal kunnen functioneren dankzij de reorganisatie.

Voorheen werden beslissingen steeds in samenspraak met Page en Brin gemaakt maar mede dankzij de enorme groei van het bedrijf, was die werkwijze niet langer efficiënt. Daarom werd afgesproken om Page aan het hoofd van het bedrijf te plaatsen en hem dus ook de beslissingen te laten maken. Dit zou het beslissingsproces moeten versnellen waardoor het bedrijf efficiënter zal kunnen functioneren. Toch zullen de drie de grootste beslissingen samen blijven bespreken maar de individuele rollen van Schmidt, Page en Brin werden verduidelijkt zodat ieder een bepaalde verantwoordelijkheid heeft aan de top van het bedrijf.

Schmidt en Brin blijven uiteraard wel dicht bij het management staan. Zo zal Schmidt zich bezig houden met de externe relaties met toezichthouders en overheden. Google heeft de laatste tijd veel kritiek gekregen, onder andere vanuit Duitse hoek waar het enkele inbreuken op de privacy wet begaan heeft met Street View. Toch is het grootste probleem dat mensen niet goed weten wat Google doet en niet doet, ondanks dat een deel van de Google strategie erin bestaat om als bedrijf zo transparant mogelijk te zijn – dus ook met toezichthouders en overheden. Schmidt werd tevens benoemd als Executive Chairman.

Page zou als CEO van Google verantwoordelijk worden voor product development en de technologie strategie; hij zal vanaf 4 april als dusdanig starten. Bovendien leidt hij ook de dagelijkse bezigheden als CEO. Brin zal zich bezighouden met de strategische projecten en meerbepaald het ontwikkelen van nieuwe producten.

De zoekmachine Google en search in het algemeen heeft volgens Schmidt voor een soort van revolutie gezorgd in het alledaags leven door de globale kennis te vergroten en tegelijkertijd het (zoekmachine) adverteren te innoveren. Toch is het Schmidt niet naar het hoofd gestegen: op de Google blog dankt hij de – nu meer dan 24.000 – werknemers van het bedrijf, want vooral zij hebben de groei van Google (mee) mogelijk gemaakt.

De omzetcijfers van Q4 tonen aan dat Google goed bezig is. Niet alleen als zoekmachine Google maar ook als het bedrijf Google. Hun nieuwste producten en internet diensten zoals Android, Chrome, display & mobile zijn grote successen en zullen in de toekomst dus nog voor een groot deel van de inkomsten zorgen. Maar door de enorme groei van Google was de huidige managementstructuur (een triumviraat) dus niet langer efficiënt en was een reorganisatie dus dringend aan de orde.

Of computer specialist Page Google in goede banen zal kunnen leiden, zullen we snel weten. Wel klasse dat hij de uitdaging aandurft. Benieuwd zijn we ook naar de invloed die Page op het bedrijf en de manier waarop ze momenteel werken zal hebben. Want er gaan verschillende stemmen op dat net Google, een bedrijf dat privacy hoog in het vaandel zou dragen, samen met andere internetgiganten zorgt voor een meer gesloten internet. Een groot deel van de bevolking is afhankelijk van Google en aangezien er geen sterke alternatieven zijn, kan Google met ons – om het zo cru te zeggen – doen wat ze willen. Het wordt afwachten of Page het bedrijf terug naar een meer open instelling kan brengen zodat het open internet geen utopie hoeft te zijn. De post van Eric Schmidt ‘An update from the chairman‘ kan je er hier op nalezen.

De kans dat het goed afloopt met Page als CEO schat ik op een voorzichtige 60%. We’ll soon find out!

4 Comments

 1. H.J.Bool

  12 months ago

  leuke titel, daar kwam ik op af, ik mis alleen de onderbouwing van die 60%. Misschien heb je hier wat aan:
  http://www.nasdaq.com/aspx/nasdaqlastsale.aspx?symbol=GOOG&selected=GOOG

 2. Tom Bogaert

  12 months ago

  hoi HJ, 60% is vanzelfsprekend gevoelsmatig. Een daling van 2,5% van het GOOG-aandeel verandert daar niet veel aan, al geeft het aan dat de markt meer vertrouwen heeft in Schmidt dan in Page. Logisch, ervaring, zeker de zijne, staat voor iets.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *