Kan Twitter je SEO-positie in Google verbeteren?

Twitter is de laatste jaren razend populair geworden, vooral onder bloggers. Maar ook bij de minder doorwinterde internetgebruikers raakt het sociale medium steeds bekender. Denk maar aan de vele nieuwsberichten wanneer een politicus alweer maar eens zijn mond voorbij praat op Twitter. Bedrijven kunnen dus handig inspelen op die stijgende populariteit en via het sociale medium hun (SEO-)positie in Google te verbeteren. Mashable doet ons alvast enkele tips aan de hand. We vullen deze met veel plezier hier en daar wat aan.

1. Kies een goede gebruikersnaam

Een gebruikersnaam moet niet alleen aansluiten bij de producten of diensten die je aanbiedt, maar moet ook nog kort zijn én hip klinken. Zeker geen gemakkelijke opdracht, maar met een beetje denkwerk vind je zeker iets leuks. Vergeet ook niet via enkele Search Engine Optimization tools na te gaan welke gebruikersnaam het meeste hits oplevert, dat kan misschien een variant of een spelfout op je bedrijfsnaam zijn.

2. Schrijf een interessante Twitter bio

Je Twitter naam is de eerste indruk, je Twitter bio de tweede. Maak dus gebruik van die 160 karakters! Zorg voor relevante content die interesse opwekt bij de Twitteraar. Je bio wordt namelijk geïndexeerd door de verschillende zoekmachines.

3. Zet aan tot een actie!

Zorg voor een Call to Action op je website. Je kunt bijvoorbeeld een link in je footer plaatsen die de bezoeker doorverwijst naar je Twitter page. Op die manier kunnen ze je gemakkelijk volgen op Twitter en hoe meer followers je hebt, hoe meer vertrouwen Google in jou heeft. Bovendien versterk je je Website Usability, wat zowel jouw site als de bezoekers ten goede komt.

4. Kort maar bondig, gebruik relevante zoektermen

Tweets zijn doorgaans zeer korte boodschappen. Het is dus belangrijk om goede keywords op te nemen in je boodschap, vooral vooraan. Ga dus eerst na welke zoekwoorden veel hits opleveren voordat je je tweet plaatst. Natuurlijk is het niet de bedoeling je bericht vol keywords te plaatsen die niet relevant zijn, je moet ook twitteraars aanspreken door waardevolle content aan te bieden. De uitdaging is om alles binnen de 120 tekens te houden! Bereid je dus maar voor op een stevige portie frustratie wanneer je net de perfecte boodschap geschreven hebt, maar die net niet binnen het maximum aantal tekens past. Om de frustratie een beetje te verlichten, hebben een aantal sympathieke developers zogenaamde “URL shorteners” ontwikkeld,  zeer handig wanneer je net plaats tekort hebt!

5. Publiceer waardevolle content

Het spreekt voor zich dat je probeert te achterhalen wat je doelpubliek graag leest en deelt. Niet altijd makkelijk en vaak moet je testen en evalueren en evolueren. Een pre-analyse is hier echt wel waardevol. Post-analyse des te meer.

6. Publiceer met frequentie

De frequentie van tweeten heeft vanzelfsprekend een grote impact op het resultaat. Tweeten, retweeten, bloggen, antwoorden op reacties en zelf reacties plaatsen: deze acties dienen stilaan gestroomlijnd te worden. Meer en meer zullen we de job van “content manager” zien verschijnen.

Kan Twitter je positie in Google verbeteren?

Het antwoord is dus ja! Twitter, en bij extensie social media in het algemeen, helpen je positie in Google vooruit. Google heeft sinds enkele weken officieel bevestigd dat het de sociale authoriteit meer en meer zal verwerken in hun algoritmes. Maar let op: zij die zouden twitteren om het aantal links naar hun website te verhogen, deze van twitter hebben geen impact (omwille van de nofollopolicy van twitter). Natuurlijk zijn er nog meer aanpassingen die je kunt doorvoeren, maar dit zijn zowat de handigste en belangrijkste. Beperk je echter niet tot slechts Twitter voor je Social Media Optimization, maar maak ook gebruik van andere media zoals Facebook, LinkedIn, Youtube en Slideshare indien gepast. Succes gegarandeerd!

8 Comments

 1. Chris

  12 months ago

  Twitter is, net als andere social media, een goede tool om de online aanwezigheid van een website te verbeteren. Toch is het niet de enige. Ook de website moet in orde zijn en de linkstructuur compleet.

 2. Olivier Van Damme

  12 months ago

  Ik heb me de afgelopen maanden serieus liggen verdiepen in social media met oa ook Twitter. De invloed van Twitter is zeer krachtig. Namelijk Twitter verzorgd een soort sneeuwbal effect als je een waardevolle boodschap hebt te vertellen aan de wereld. Mensen die dit interessant vinden beginnen dit te retweeten en jouw te volgen. Betekent alsook meer stemmen voor jouw als persoon/bedrijf.

  Tegenwoordig gaan marketing en webdesign volledig hand in hand.

 3. Matthijs Koning

  12 months ago

  Er zijn tal van Engelse marketeers die dit onderwerp ook besproken hebben. Hier is een keer in het duidelijk Nederlands voor de ondernemer :). Ik mis nog “hash tags” en het gebruik van sociale media in nieuwsbrieven en offline media. Lekker duidelijk. Ga zo door!

 4. GillesF

  12 months ago

  Hallo Matthijs,

  we hebben onlangs een artikel geschreven over het gebruik van hashtags in Twitter. Je vindt het artikel hier: http://www.queromedia.be/5732/twitter-hashtags-beinvloeden-je-positie-in-google.html

  Gilles

 5. Yves Goovaerts

  10 months ago

  Voor ik Twitterde en een Facebook-pagina voor mijn koeriersproject had, was het onbegonnen werk om mijn activiteit zelfs maar binnen de 50 eerste google-resultaten getoond te krijgen. Ik was een naald in de hooiberg van pakweg 2500 bedrijven in onze gemeente.
  Sedert ik op Twitter, Facebook en blog actief ben, kwam het resultaat vanzelf.
  Ik ben dus overtuigd.

 6. Robby Mares

  10 months ago

  Hi Yves,

  super dat je zulke resultaten behaalt dankzij enkele relatief simpele ingrepen.

  Aangezien je praat over de 2500 bedrijven in je gemeente en slecht gevonden worden, heb je dan al eens gedacht aan een Google Places pagina?

  Je daarvoor aanmelden is gratis en het zal je helpen om nog beter gevonden te worden als men zoekt naar een koerier in jouw regio ;-)

  Google Places pagina’s worden trouwens ook bijna altijd op de eerste pagina getoond waardoor je dus sneller opgepikt zal worden door mogelijke klanten.

  Nog veel succes!

  Robby

 7. Matthijs koning

  10 months ago

  @Gilles ik bedoelde eigenlijk hastags als punt 7. Ik zou daar dan doorverwijzen naar hashtags. Erg duidelijk verder. Ik hou van duidelijke taal.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *