19.09.2012 - Strategy

Je eigen webshop: Magento edities en alternatieven

In ons vorige artikel hebben we Magento kort besproken. Dit softwarepakket biedt je een grote flexibiliteit in het opstarten van je eigen webshop. Hoewel Magento de laatste jaren is uitgegroeid tot de standaard zijn er natuurlijk meedere versies verkrijgbaar. We bespreken ook kort de producten van enkele andere fabrikanten. Je hebt de keuze uit zowel open-source pakketten als betalende software.

Open Source alternatieven:

  • osCommerce: Dit pakket vormde de inspiratiebron voor Magento maar het wordt nog steeds op grote schaal ingezet. De ontwikkeling is echter bijna stilgezet en het aantal webshops dat gebruik maakt van dit pakket neemt gestaag af. Neem een kijkje op www.oscommerce.com om meer te weten te komen.
  • Tomatocart: Dit systeem is ook gebaseerd op osCommerce en wordt op dit moment nog volop ontwikkeld. De eerste versies werden goed onthaald maar de laatste tijd stagneert ook hier de ontwikkeling: www.tomatocart.com
  • Open Cart: Dit systeem wordt wel goed doorontwikkeld. Het is een eenvoudig toepasbaar pakket met vele extensies. www.opencart.com
  • Prestashop. Deze applicatie vindt haar oorsprong in Frankrijk. Er is een behoorlijk grote community.

Deze lijst kan natuurlijk nog verder aangevuld worden. VirtueMart is een pakket dat vaak door gebruikers van Joomla wordt gebruikt. Ook andere Open Source systemen zoals WordPress en Drupal bieden e-commerce mogelijkheden.

Commerciële alternatieven:

Hierin heb je waarschijnlijk een nog grotere keuze! Het succes van e-commerce heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar applicaties sterk is toegenomen.

  • X-Cart: Dit systeem lijkt heel sterk op Open Source Paketten maar is niet gratis. Reken al snel op enkele honderden Euro’s voor de basisversie: www.x-cart.com
  • Systemen zoals Hybris en Intershop zijn grote kleppers op de markt. Als je één van deze opties overweegt zal je echter flink wat budget (lees duizenden Euro’s) moeten voorzien!

Zo komen we terug uit bij Magento dat heeft bewezen bruikbaar te zijn voor zowel kleine als grote ondernemingen. Je hebt vervolgens de keuze uit verschillende opties:

  • Community edition: de versie die je gratis kan downloaden. Dit pakket bevat al behoorlijk wat functionaliteit.
  • Enterprise edition: bedoeld voor grote bedrijven. Deze versie specialiseert zich loyaliteitsprogramma’s en tijdelijke verkoopacties.
  • Professional edition: Deze situeert zich tussen de community edition en de Enterprise edition. Met deze versie heb je wel recht op ondersteuning. Veel grotere bedrijven kiezen hiervoor.
  • Magento Go: het laatste product van Magento. Hierbij gebruik je het pakket in een omgeving die je huurt bij Magento zelf. Op dit moment is er echter nog weinig ondersteuning voor dit alternatief.

Hoewel er een grote community rond Magento is die zich bezighoudt met het constant doorontwikkelen kunnen de eerste stappen in het pakket verwarrend zijn. Autoriteiten op dit gebied zijn Robert Ravensbergen & Sander Schoneville die heel gebruiksvriendelijke boeken schrijven over deze thema’s. Ook op hun websites en fora vind je het antwoord op tal van prangende vragen. Kijk ook even naar hun Kickstart – boeken: ze helpen je zo op weg in Magento, Drupal en Wordpress.

… verder

Als je éénmaal je keuze hebt gemaakt wil je je shop natuurlijk online zetten. Let hierbij goed op de keuze van je provider. Magento is een behoorlijk zwaar pakket en vanuit commercieel standpunt is het belangrijk dat je toekomstige klanten hun aankopen vlot en zonder wachten kunnen doen. Magento installeren bij een goedkope host voor enkele Euro’s per maand is smeken om performanceproblemen! Natuurlijk zijn er ook providers die de installatie in jouw plaats uitvoeren, al dan niet tegen meerprijs. Neem de tijd om je hierover te informeren.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans